Τσαβούσογλου: Υποστηρίζει πως ΗΠΑ και Κατάρ του υποσχέθηκαν ότι δεν θα κάνουν γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Αναμένεται ανακοίνωση από τις δύο χώρες

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Κατάρ του υποσχέθηκαν να μην κάνουν γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, η οποία είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

 

 

 

Ο ίδιος μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο λέει ότι συζήτησε με τις δύο χώρες και του το υποσχέθηκαν.

Συνεπώς, αναμένεται ανακοίνωση από τις δύο χώρες για να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί ο ισχυρισμός.

Τι υποστήριξε

«Φέτος, η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι προσπάθησαν 6 φορές να στείλουν στην υφαλοκρηπίδα μας πλοία τρίτων χωρών και κάθε φορά με τις επαφές μας, με τις εν λόγω χώρες, αλλά και με τους στρατιώτες μας, δηλαδή με την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων μας, τους εμποδίσαμε. Τι είπαμε πριν; Είμαστε έτοιμοι για όλα, αν χρειαστεί στο τραπέζι κι αν χρειαστεί και στο μέτωπο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Και προσέθεσε: «Για τη συμφωνία που έχουν υπογράψει το Κατάρ και Exxon πρέπει να ξεκαθαρίσω πως όπως είπα και νωρίτερα, πως κανένας δεν μπορεί να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας δίχως την άδεια μας. Επίσης κανένας δεν μπορεί να μπει στις περιοχές που έχει δώσει άδειες ερευνών η ”ΤΔΒΚ”. Και ουσιαστικά και οι δυο χώρες, οι ΗΠΑ και το Κατάρ, υποσχέθηκαν πως στο οικόπεδο 5 δεν θα μπουν στην περιοχή της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Δεν θα μπουν, θα παραμείνουν στην περιοχή νότια από την γραμμή της υφαλοκρηπίδας μας στο οικόπεδο 5.»