Quantcast

Τσαβούσογλου: Προβληματισμός για την απόφαση δικαστηρίου της Λιβύης που «σβήνει» το μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό πως επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις πως οι συμφωνίες με την Τουρκία ισχύουν κανονικά

Η πρόσφατη απόφαση Δικαστηρίου της Λιβύης, με την οποία αναστέλλεται η «συμφωνία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων» που υπέγραψε πέρυσι η κυβέρνηση της Τρίπολης πέρυσι με την Τουρκία, προβληματίζει την Άγκυρα.

Με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εμφανίστηκε προβληματισμένος για την εξέλιξη, κάνοντας γνωστό πως ήδη επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις πως οι συμφωνίες με την Τουρκία ισχύουν κανονικά.

«Επικοινωνήσαμε με τον Ντμεϊμπά. Γνωρίζετε πως αυτή τη συμφωνία την υπογράψαμε στο πλαίσιο της επίσκεψής μας στις 3 Οκτωβρίου. Το κείμενο είναι επίσημη συμφωνία. Ένα μνημόνιο κατανόησης που δεν χρειάζεται να περάσει από το κοινοβούλιο της Λιβύης. Όπως και τα άλλα μνημόνια κατανόησης που υπέγραψε η Λιβύη με άλλες χώρες» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Η τοποθέτηση αυτή όμως, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ξεκάθαρη θέση ΟΗΕ, ΗΠΑ και ΕΕ πως η κυβέρνηση της Τρίπολης -με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβε- δεν μπορεί να υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις για αυτή.

 

Στις δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου παραδέχτηκε πως η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι τελεσίδικη, υπονοώντας πως η κυβέρνηση Ντμεϊμπά θα ασκήσει έφεση, όπως εξάλλου έχει το δικαίωμα. «Το δικαστήριο αποφάσισε την διακοπή της διαδικασίας, αλλά εν τέλει είναι μία απόφαση και όχι μία τελεσίδικη κρίση. Η κυβέρνηση της Λιβύης υποστηρίζει τη συμφωνία και μας είπαν πως κάνουν τις απαραίτητες εργασίες. Αυτή η συμφωνία συνεργασίας είναι πολύ σημαντική για την κυβέρνηση και το κράτος της Λιβύης και μας είπαν πως τη στηρίζουν και θα παρακολουθήσουν στενά την υπόθεση» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Καμία αντίδραση από πλευράς Τουρκίας δεν υπάρχει ωστόσο, για τις δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της υπηρεσιακής κυβέρνησης Ντμεϊμπά, Μοχάμεντ Αούν, που ερμηνεύτηκαν ως «άνοιγμα» προς Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.

Μιλώντας στο Al-Jazeera, και χωρίς να υπολογίζει τα όσα πρεσβεύει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο Λίβυος υπουργός έκανε λόγο για : «πραγματικές δυνατότητες να βρεθούν φιλικές λύσεις μεταξύ των χωρών» ώστε να προκύψουν κοινές συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

Πηγή: Protothema.gr