Η Τουρκία δεν έχει κρυφή ατζέντα στην Κύπρο δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικρίνοντας και πάλι τους Ελληνοκύπριους ότι δεν θέλουν να μοιραστούν τη διοίκηση και τον πλούτο με τους Τουρκοκύπριους και γι’ αυτό δεν έχει βρεθεί λύση εδώ και χρόνια στο Κυπριακό.
Σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei Asia και στην ερώτηση σε περίπτωση που αποτύχουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις υπάρχει ρίσκο η Τουρκία να προσαρτήσει τελεσίδικα την τδβκ – όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος – στα δικά της εδάφη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε ότι «η Τουρκία δεν έχει κρυφή ατζέντα σε σχέση με την Κύπρο. Όπως και στο παρελθόν, θα είμαστε πάντα στο πλευρό του τουρκοκυπριακού λαού και της ΤΔΒΚ στον δίκαιο σκοπό τους».
Για το Κυπριακό είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους την εξουσία και τον πλούτο και γι αυτό οι διαπραγματεύσεις εδώ και χρόνια δεν οδήγησαν πουθενά. «Με το ίδιο τόπο και χιλιάδες φορές να δοκιμάσεις δεν θα μπορέσεις ν’ αλλάξεις το αποτέλεσμα». Επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι υπέρ μιας λύσης δύο κρατών στην Κύπρο που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα.
«Οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού. Η Κύπrος είναι και δική τους πατρίδα. Για να υπάρξει πρόοδος πρέπει αυτές οι απλές αρχές α γίνουν αποδεκτές», ανέφερε. Ωστόσο, συνέχισε, ο Ε/κ δεν βλέπουν ότι οι Τ/κ είναι συνιδιοκτήτες. Εξαιτίας αυτής της νοοτροπίας, εδώ και 50 χρόνια δεν έγινε εφικτό να δημιουργηθεί ένας συνεταιρισμός στο νησί.
Για τον κ. Τσαβούσογλου ο μόνος λογικός δρόμος για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό είναι μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Η χώρα του, πρόσθεσε, υποστήριζε από την αρχή μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο και συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με τους Τουρκοκύπριους στις διεθνείς προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τον σκοπό αυτό. «Είμαστε εποικοδομητικοί, όμως ταυτοχρόνως θέλουμε να δούμε αποτελέσματα».
Κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ, η Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 κατέρρευσε και είναι εξαιτίας της νοοτροπίας των Ε/κ που απορρίφθηκε το Σχέδιο Ανάν το 2004. «Επέδειξαν την ίδια αδιαλλαξία και το 2017 στο Κραν Μοντάνα. Για τον λόγο αυτό το μοντέλο της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας ούτε εφαρμόσιμο ούτε βιώσιμο είναι στην Κύπρο».
Για την πρόταση Τατάρ περί δύο κρατών, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι είναι μια πρόταση λύσης που βασίζεται στις πραγματικότητες του νησιού και θα μπορούσε να έχει αμοιβαίο κέρδος και για τις δύο πλευρές. «Υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν ένα μοντέλο σχέσης στη βάση της συνεργασίας μεταξύ δύο κρατών».
Μαζί με αυτό, για να επιτύχει η οποιαδήποτε διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να εξασφαλιστεί εκ των προτέρων η φυσική κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και το ίσο διεθνές καθεστώς τους, πρόσθεσε. Αυτό είναι αναγκαίο, υποστήριξε, για να μην παραμείνει αβέβαιο το καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού σε περίπτωση μιας άλλης αποτυχίας.
«Η προτεινόμενη λύση δύο κρατών θα καταστήσει εφικτή την βιώσιμη ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Το να τοποθετείται η ετικέτα του αποτυχημένου σε αυτό το όραμα είναι η περιγραφή των πιθανών αποτυχιών», δήλωσε.