Η Ελλάδα είπε «ναι» στο διάλογο με την Τουρκία, ισχυρίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορώντας την Αθήνα ότι είπε ψέματα εκείνη και όχι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επανέρχεται προκλητικά, 24 ώρες μετά την αναταραχή που προκάλεσε η δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ ότι Αθήνα και Αγκυρα συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο επί τεχνικών θεμάτων και την ελληνική διάψευση αμέσως μετά. Η Αθήνα διεμήνυσε ότι αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα σήμερα απέστειλε σαφές μήνυμα στον Ερντογάν με«έξι καθαρές λέξεις» όπως είπε: «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».
Ωστόσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε εξοργιστικά ότι η Αθήνα λέει ψέματα, καθώς αρχικά συμφώνησε να ξεκινήσει τεχνικός διάλογος και στη συνέχεια έκανε πίσω.
Οι νέες, προκλητικές, δηλώσεις Τσαβούσογλου:
«Όσο συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας, λέμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε παράλληλα και με τις χώρες της Μεσογείου. Αλλά επειδή αυτή η συνεργασία δεν ήταν εφικτή, ξεκινήσαμε μόνοι μας.
Μετά από αυτήν την κίνηση, έγιναν κάποιες αξιόλογες προσπάθειες. Ελήφθησαν πρωτοβουλίες καλής θέλησης από την κ. Μέρκελ, ως προεδρεύουσα της ΕΕ, από τον Χάικο Μάας, από τον ύπατο εκπρόσωπο Μπορέλ.
Τουρκία και Ελλάδα είναι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Είμαστε σύμμαχοι ουσιαστικά. Είναι πολύ φυσικό για το ΝΑΤΟ να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία.
Στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία. Έκανε κάποιες προτάσεις. Προκειμένου να μην υπάρξει κάποια σύγκρουση, μας ρώτησε την άποψή μας για έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε τεχνικό επίπεδο. Εμείς είπαμε ότι «είμαστε πάντα υπέρ των συνομιλιών».Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε τη γνώμη της Ελλάδας. Και η Ελλάδα είπε «εντάξει». Και αφού είπε το «εντάξει», το ΝΑΤΟ προέβη στη δήλωση. Δεν είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα που λέει ψέματα. Για άλλη μια φορά έδειξαν ότι η Ελλάδα δεν είναι υπέρ του διαλόγου.
Εάν η Ελλάδα περιμένει από μας να παραιτηθούμε από όλα τα δικαιώματά μας για να συναντηθούμε μαζί τους, αυτό δεν θα συμβεί. Όποιος έχει δίκιο δεν αποφεύγει το διάλογο, αλλά η Ελλάδα γνωρίζει ότι έχει άδικο. Η χώρα που υποκινεί περισσότερο την Ελλάδα είναι η Γαλλία. Άλλος είναι ο καημός της Γαλλίας. Διαφορετικά, τί δουλειά έχει στην ανατολική Μεσόγειο; Αν ήταν η Δυτική Μεσόγειος, θα το καταλαβαίναμε».