Quantcast

Τράπεζα της Αγγλίας: Παρακολουθούμε στενά τη βουτιά της λίρας

Ο Αντριου Μπέιλι προανήγγειλε νέες αυξήσεις επιτοκίων

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί «πολύ στενά» τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, μετά από ένα δραματικό πρωινό που βύθισε τη στερλίνα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η στερλίνα υποχώρησε έως και 4,8% κάτω από 1,04 δολάρια τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, διευρύνοντας τις απώλειες από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας όταν ο υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ αποκάλυψε τον λεγόμενο «μίνι προϋπολογισμό» της νέας κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η Τράπεζα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές υπό το φως της σημαντικής ανατιμολόγησης των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι.

«Ο ρόλος της νομισματικής πολιτικής είναι να διασφαλίσει ότι η ζήτηση δεν προηγείται της προσφοράς με τρόπο που να οδηγεί σε μεγαλύτερο πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπέιλι.

Ο διοικητής της BOE είπε ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα προβεί σε «πλήρη αξιολόγηση» στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο, «και θα ενεργήσει ανάλογα». Και επανέλαβε ότι δεν θα διστάσει αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια, όσο είναι απαραίτητο, προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν ανησυχίες ότι τα οικονομικά μέτρα θα ωφελήσουν δυσανάλογα τους πλούσιους και θα μπορούσαν να επιβαρύνουν σημαντικά το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια εποχή επιθετικής αύξησης των επιτοκίων.

Πρόκληση για την Τράπεζα της Αγγλίας

Είναι μια «μείζονα πρόκληση» για την Τράπεζα της Αγγλίας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει την οικονομία, δήλωσε ο Nicholas Ferres, επικεφαλής επενδύσεων στη Vantage Point Asset Management.

«Η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί ακόμη και να πραγματοποιήσει μια έκτακτη συνεδρίαση πολιτικής αυτή την εβδομάδα και να αυξήσει τα επιτόκια. Δεν θα με εξέπληττε αν συμβεί αυτό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Τζιμ Ο’ Νιλ, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management και πρώην υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η πτώση της λίρας δεν πρέπει να παρερμηνευθεί ως ισχύς του δολαρίου.

«Είναι συνέπεια ενός εξαιρετικά επικίνδυνου προϋπολογισμού του νέου υπουργού και μιας μάλλον διστακτικής Τράπεζας της Αγγλίας που, μέχρι στιγμής, έχει αυξήσει τα επιτόκια απρόθυμα παρά όλες τις σαφείς πιέσεις», είπε στο CNBC τη Δευτέρα.

Επιφυλάξεις για τα μέτρα

Το sell off για ξεκίνησε την Παρασκευή όταν οι επενδυτές θορυβήθηκαν από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης Τρας για πάγωμα του κόστους ενέργειας για ιδιώτες και εταιρείες, αλλά και μείωση των φόρων, με στόχο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Μόνο το πρώτο μέτρο, το πάγωμα των τιμών της ενέργειας, αναμένεται ότι θα στοιχίσει 60 δισ. λίρες τους πρώτους έξι μήνες.

«Η στερλίνα κινδυνεύει», είχε προειδοποιήσει ο Τζορτζ Σαραβέλος, αναλυτής στην Deutsche Bank, σημειώνοντας ότι η λίρα πέφτει μολονότι τα επιτόκια του βρετανικού χρέους αυξάνονται, κάτι που είναι «πολύ σπάνιο στις αναπτυγμένες οικονομίες». «Ανησυχούμε ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο διαβρώνεται γρήγορα», πρόσθεσε.