Quantcast

Τραγωδία στο Ιράν: Εκατοντάδες άνθρωποι νεκροί – Κατανάλωσαν μεθανόλη ως θεραπεία για τον κορωνοϊό

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑ ΑΤΟΜΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΕΙ

Εκατοντάδες άνθρωποι, σχεδόν 480, φέρονται να έχουν πεθάνει στο Ιράν από κατανάλωση τοξικής μεθανόλης μετά από φήμες ότι «μπορεί να θεραπεύσει το νέο κορωνοϊό», ενώ πάνω από χίλια άτομα έχουν ήδη δηλητηριαστεί.

Στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν των 80 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου τα θύματα έχουν ξεπεράσει τις 2.500 απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο οι πολίτες προμηθεύονται από λαθρεμπόρους. Φήμες για «γιατροσόφια» κατά του φονικού κορωνοϊού έχουν διαδοθεί μέσω των social media στο Ιράν, όπου πολλοί αντιμετωπίζουν με καχυποψία την κυβέρνηση, καθώς υποβάθμιζε επί μέρες την πραγματική έκταση της επιδημίας, προτού σαρώσει τη χώρα και προκαλέσει τρομερές απώλειες. Όλα ξεκίνησαν από μια φήμη ότι ένας Βρετανός δάσκαλος και κάποια άλλα άτομα θεραπεύτηκαν από τον κορωνοϊό πίνοντας ουίσκι με μέλι βάσει μιας ιστορίας που εμφανίστηκε σε ταμπλόιντ τον περασμένο μήνα. Σε συνδυασμό με κάποιες ειδήσεις για τη χρήση αντισηπτικών με βάση τη μεθανόλη, κάποιοι πίστεψαν εσφαλμένα ότι πίνοντας καθαρό αλκοόλ θα σκότωναν τον κορωνοϊό στους οργανισμούς τους.

Ο δρ Κνουτ Έρικ Χόβντα, κλινικός τοξικολόγος στο Όσλο, που μελετά τη δηλητηρίαση από τη μεθανόλη, φοβάται ότι η επιδημία των θανάτων από μεθανόλη εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι έχει αναφερθεί. «Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται και κόσμος πεθαίνει και νομίζω ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει στον πραγματικό βαθμό ότι υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι. Αν συνεχίσουν να πίνουν μεθανόλη θα υπάρξουν πολλές περισσότερες δηλητηριάσεις», τόνισε.

Ο φόβος του κορωνοϊού σε συνδυασμό με το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο σε αγροτικές περιοχές και τις φήμες στο Διαδίκτυο συνέβαλαν στο να αρρωστήσουν στη νοτιοδυτική επαρχία Κουζεστάν και την πόλη Σιράζ δεκάδες άνθρωποι από την κατανάλωση αλκοόλ με μεθανόλη, που προμηθεύτηκαν από λαθρέμπορους. Βίντεο που πρόβαλαν ιρανικά δίκτυα δείχνουν ασθενείς με ορό να κείτονται σε κρεβάτια, που θα χρειάζονταν κανονικά για τη μάχη κατά της Covid-19. Περιστατικά δηλητηρίασης από μεθανόλη αναφέρθηκαν και στις πόλεις Καράτζ και Γιαζντ.

Στο Ιράν η κυβέρνηση απαιτεί από τους κατασκευαστές τοξικής μεθανόλης να προσθέτουν τεχνητό χρώμα στα προϊόντα τους για να μπορούν οι πολίτες να την διακρίνουν από την αιθανόλη, το είδος αλκοόλ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των πληγών και βρίσκεται επίσης σε αλκοολούχα ποτά, αν και η παραγωγή της είναι παράνομη στη χώρα. Ορισμένοι λαθρέμποροι στο Ιράν χρησιμοποιούν μεθανόλη προσθέτοντας λίγη χλωρίνη για να καλύψουν το πρόσθετο χρώμα και να την πωλήσουν ως πόσιμη. Αλλά και πριν την πανδημία του κορωνοϊού ήταν συχνές οι δηλητηριάσεις από μεθανόλη στη χώρα, αφού μόνον στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου του 2018 αρρώστησαν 768 άτομα, εκ των οποίων τα 76 σκοτώθηκαν, σύμφωνα με ακαδημαϊκή μελέτη.