Τραγωδία στην Αϊτή: 15 παιδιά νεκρά από πυρκαγιά σε ορφαντροφείο

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΝΟΜΙΜΗ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Τραγικό θάνατο βρήκαν 15 παιδιά στην Αϊτή, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο ορφανοτροφείο, όπου διέμεναν.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα αίτια της πυρκαγιάς στο ορφανοτροφείο στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς, αλλά μέλη του προσωπικού και παιδιά ανέφεραν σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ ότι αντί για ηλεκτρικό ρεύμα στο κτίριο χρησιμοποιούσαν κεριά.

Δύο παιδιά σκοτώθηκαν στο ορφανοτροφείο και 13 άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νοσοκομείο Φερμάτ, από ασφυξία.Το ορφανοτροφείο του Κενσκόφ, που φιλοξενούσε κάπου 60 παιδιά, βρισκόταν σε ένα ακατάλληλο διώροφο κτίριο, γεμάτο με κουκέτες, μικρά δωμάτια, με στενές σκάλες και μόνο μια πόρτα εξόδου. Το διηύθυνε η χριστιανική ΜΚΟ Church of Bible Understanding με έδρα την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ και ήταν ένα από τα εκατοντάδες στην Αϊτή που δεν έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας, και φιλοξενούσε 66 παιδιά. Η ΜΚΟ αναφέρει στον ιστότοπό της ότι ξεκίνησε να λειτουργεί αυτό το ορφανοτροφείο στην Αϊτή πριν περίπου 40 χρόνια. Όπως τονίζει, ο πρωταρχικός της στόχος είναι «να διαδώσει το Ευαγγέλιο σε οποιονδήποτε και όσους το λάβουν». Μόλις 35 από τα 754 ορφανοτροφεία στην Αϊτή διαθέτουν επισήμως άδεια. Η κυβέρνηση έχει κλείσει περίπου 160 κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών.

Πολλά από τα παιδιά που βρίσκονται σε ορφανοτροφεία στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου έχουν εν ζωή γονείς που τα παρέδωσαν σε ορφανοτροφείο, καθώς η οικονομική τους ένδεια δεν τους επιτρέπει να τα φροντίσουν. Πριν από περίπου τρεις μήνες, ένα ζευγάρι Γάλλων δολοφονήθηκε στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής, όπου είχε πάει για να υιοθετήσει ένα παιδί.