Quantcast

Τούρκος δικαστής στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπερασπίζεται τα ψευδή επιχειρήματα της κυβέρνησης Ερντογάν 

Κατά τη διάρκεια της δίκης η Saadet Yüksel, η δικαστής που εκπροσωπούσε την Τουρκία στο δικαστήριο, υπέβαλε μια ερώτηση σύμφωνα με τα επιχειρήματα της τουρκικής κυβέρνησης

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) συγκλήθηκε την Τετάρτη για να εκδικάσει την υπόθεση του Τούρκου εκπαιδευτικού Yüksel Yalçınkaya, ο οποίος απολύθηκε από τη δουλειά του με νομοθετικό διάταγμα και καταδικάστηκε σε περισσότερα από έξι χρόνια φυλάκισης για συμμετοχή στο κίνημα Γκιουλέν μετά από απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Όπως αναφέρει το Nordic Monitor κατά τη διάρκεια της δίκης η Saadet Yüksel, η δικαστής που εκπροσωπούσε την Τουρκία στο δικαστήριο, υπέβαλε μια ερώτηση σύμφωνα με τα επιχειρήματα της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, η οποία, σύμφωνα με το Ανώτατο Εφετείο, δεν αποτελούσε επαρκή απόδειξη για την τέλεση εγκλήματος. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δικηγόροι χαρακτήρισαν το γεγονός αυτό σκάνδαλο, απαιτώντας να αποσυρθεί ο Yüksel από την υπόθεση.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το κίνημα Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσε την αμφιλεγόμενη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. Το κίνημα, ωστόσο, αρνείται σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξη.

Η κυβέρνηση δέχθηκε δραστηριότητες όπως η κατοχή λογαριασμού στην τράπεζα Asya που συνδέεται με το κίνημα Γκιουλέν, η κατοχή διοικητικής θέσης σε ίδρυμα που συνδέεται με το κίνημα Γκιουλέν, η συνδρομή στις εκδόσεις της ομάδας, η ιδιότητα μέλους συνδικαλιστικού οργάνου ή άλλου οργάνου που συνδέεται με το κίνημα Γκιουλέν και η χρήση της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ByLock ως σημεία αναφοράς για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δεκάδων χιλιάδων οπαδών του κινήματος Γκιουλέν με την κατηγορία της συμμετοχής σε «τρομοκρατική» οργάνωση.

Ο Yalçınkaya, ο οποίος κατηγορήθηκε για τη χρήση του ByLock, την ύπαρξη λογαριασμού στην Bank Asya και τη συμμετοχή του σε σωματείο που συνδέεται με το κίνημα, κατέθεσε ατομική αίτηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο μετά την επικύρωση της καταδίκης του από το Ανώτατο Εφετείο. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάσισε εναντίον του, κατόπιν της οποίας ο Yalçınkaya προσέφυγε στο ΕΔΔΑ το 2020. Στην αίτησή του υποστήριξε ότι οι αποφάσεις που εξέδωσαν τα τουρκικά δικαστήρια ήταν αντίθετες με τα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη «δίκαιη δίκη», «καμία τιμωρία χωρίς νόμο», «σεβασμό της ιδιωτικής ζωής» και «ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι».

Κατά την ακρόαση οι δικηγόροι του Yalçınkaya εξήγησαν πώς τα δεδομένα της ByLock αποκτήθηκαν παράνομα και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία. Αναφέροντας ότι το ByLock ήταν μια εφαρμογή που ήταν διαθέσιμη σε όλους, οι δικηγόροι δήλωσαν ότι την κατέβασαν περίπου 600.000 άτομα σε όλο τον κόσμο. «Τα δεδομένα της ByLock αποκτήθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών [MIT] χωρίς ένταλμα και τα αιτήματα του ενάγοντος να του επιδειχθούν τα δεδομένα ή να εξεταστούν από εμπειρογνώμονα απορρίφθηκαν», δήλωσαν οι δικηγόροι του στους δικαστές.

Είπαν επίσης ότι τα ακατέργαστα δεδομένα της ByLock δεν δόθηκαν στα δικαστήρια κατά τη διάρκεια των δικών του Yalçınkaya, ότι επεξεργάστηκαν από την MIT και ότι ως εκ τούτου η ακεραιότητα των δεδομένων είχε πληγεί, οπότε δεν μπορούσαν να θεωρηθούν νομικά αποδεικτικά στοιχεία.

Ωστόσο, η δικαστής Yüksel, ο οποίος αναμένεται να είναι αμερόληπτος, δήλωσε ότι υπήρχαν εκθέσεις εμπειρογνωμόνων με βάση την CGNAT ότι ο κατηγορούμενος είχε κατεβάσει την εφαρμογή ByLock και ότι είχε επανειλημμένα συνδεθεί με τον διακομιστή ByLock με το κινητό του τηλέφωνο. Ρώτησε τους δικηγόρους του Yalçınkaya αν ζητούν από το δικαστήριο να αναιρέσει τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων που βασίζονται στην CGNAT.

Η CGNAT είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους παρόχους διαδικτύου για τον διαμοιρασμό μιας μοναδικής δημόσιας διεύθυνσης IP με πολλούς χρήστες. Ο Gizay Dulkadir, πρώην αντιπρόεδρος του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου της Άγκυρας, απάντησε στην Yüksel σε ένα tweet που έγραφε: «Ντρέπομαι που η Saadet Yüksel παρουσίασε τα αρχεία της CGNAT σαν να ήταν αποδεικτικά στοιχεία για να ισχυριστεί ότι κάποιος ήταν χρήστης της ByLock. Ακόμη και το Ανώτατο Εφετείο έκρινε ότι τα αρχεία αυτά δεν ήταν επαρκή για την καταδίκη».

Ο νομικός Hüseyin Demir δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Kronos ότι «η Saadet Yüksel πρέπει να είδε την υπεράσπιση της Τουρκίας ως ανεπαρκή ή ελλιπή, διότι όταν έκανε ερωτήσεις στον συνήγορο της Yalçınkaya, συμπεριφέρθηκε σαν να ήταν δικηγόρος και όχι δικαστής του δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Dr. Gökhan Güneş σχολίασε την εξέλιξη αυτή σε μια σειρά από tweets, λέγοντας ότι η Yüksel έχασε την αμεροληψία της με την ερώτηση που έκανε για να θέσει σε υποψίες τον κατηγορούμενο και ότι θα πρέπει να αποσυρθεί από την υπόθεση. Ο Güneş έγραψε επίσης ότι η Yüksel μίλησε στα τουρκικά με τον πράκτορα της τουρκικής κυβέρνησης Hacı Ali Açıkgül μπροστά στους άλλους δικαστές και ότι αυτό ήταν απαράδεκτο.

Σύμφωνα με απόφαση του 16ου Ποινικού Τμήματος του Ανώτατου Εφετείου το 2017, το κατέβασμα του προγράμματος ByLock δεν αποτελεί επαρκές αποδεικτικό στοιχείο για καταδίκη. Πρέπει επίσης να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο κατηγορούμενος είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί από το ΕΔΔΑ αργότερα εντός του έτους.

Το Nordic Monitor είχε εξετάσει στο παρελθόν υποθέσεις στις οποίες η Yüksel διαφώνησε με τη γνώμη της πλειοψηφίας και στις οποίες οι προσφεύγοντες ήταν επικριτές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λαμβάνοντας σαφή θέση. Μεταξύ αυτών των περιστατικών ήταν και η υπόθεση του Selahattin Demirtaş, πρώην συμπρόεδρου ενός φιλοκουρδικού κόμματος της αντιπολίτευσης, του επιχειρηματία Osman Kavala και των δημοσιογράφων Kadri Gürsel και Ahmet Şık.

Εκφράζοντας διαφορετική ή εν μέρει σύμφωνη γνώμη σχεδόν σε κάθε απόφαση, η Yüksel απευθύνεται στα πολιτικοποιημένα τουρκικά δικαστήρια, ακόμη και σε περιπτώσεις στις οποίες λαμβάνει την ίδια απόφαση με την πλειοψηφία, αλλά υποστηρίζει ότι υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ του ΕΔΔΑ και του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας. Σε αιτήσεις που έγιναν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, η οποία οδήγησε σε πολλαπλασιασμό των μεγάλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, παίρνει θέση υπέρ της κυβέρνησης Ερντογάν.

Μετά τον διορισμό της Yüksel στο ανώτατο δικαστήριο, παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την αμεροληψία της, δεδομένων των στενών σχέσεων μεταξύ αυτής και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας. Όχι μόνο ο αδελφός της Cüneyt ήταν πρώην βουλευτής και αναπληρωτής πρόεδρος του AKP, αλλά και η ίδια η Yüksel συνδεόταν με ισλαμιστικά ιδρύματα που υποστηρίζονταν από την κυβέρνηση Ερντογάν. Ήταν επίσης βοηθός και μαθήτρια του αείμνηστου Burhan Kuzu, βασικού βοηθού και κορυφαίου προπαγανδιστή του προέδρου Ερντογάν.

Ο Yüksel και ο πρώην πρόεδρος του ΕΔΔΑ Róbert Ragnar Spanó βρέθηκαν στο επίκεντρο σκληρής κριτικής τον Σεπτέμβριο του 2020. Ο Spanó ήταν ο πρώτος πρόεδρος του ΕΔΔΑ που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, η κυβέρνηση της οποίας είναι διάδικος σε πάνω από το 16% των υποθέσεων ενώπιον του δικαστηρίου του Στρασβούργου. Οι Spanó και Yüksel συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Ερντογάν κεκλεισμένων των θυρών στο προεδρικό του μέγαρο.

Όσοι περίμεναν ότι ο Spanó θα έδινε ένα ισχυρό μήνυμα στους κορυφαίους αξιωματούχους ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και να σεβαστεί το κράτος δικαίου, απογοητεύτηκαν. Ο Spanó έκανε επισκέψεις ευγένειας και έλαβε τιμητικό διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο έχει απολύσει δεκάδες ακαδημαϊκούς σε μια μαζική καταστολή από το 2016, σε μια τελετή στην οποία δεν επιτράπηκε στους φοιτητές και τους δημοσιογράφους να παρευρεθούν, κατόπιν αιτήματος του Spanó. Ο Σπανό πήγε επίσης στη γενέτειρα του Yüksel, τη Μαρντίν, μια πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde υποστήριξε ότι η Yüksel και ο Spanó είναι στενοί φίλοι, υπονοώντας ότι η σχέση τους είναι περισσότερο συναισθηματική παρά επαγγελματική.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Nordic Monitor