Τούρκος αναλυτής: Ο Ερντογάν μπορεί να παρέμβει στις εκλογές στην Ελλάδα μέσω της Δυτικής Θράκης»

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο Γιαβούζ Μπαϊντάρ εξήγησε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί «να προσπαθήσει να παρέμβει στις εκλογές της Ελλάδας μέσω της Δυτικής Θράκης»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ίσως επιχειρήσει μια ελεγχόμενη ένταση με την Ελλάδα ενόψει των εθνικών εκλογών της Τουρκίας, φτάνοντας στο σημείο να παρέμβει μέχρι και στις εκλογές της χώρας μας μέσω της Δυτικής Θράκης, δήλωσε ο Τούρκος αναλυτής Γιαβούζ Μπαϊντάρ.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο Γιαβούζ Μπαϊντάρ εξήγησε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί «να προσπαθήσει να παρέμβει στις εκλογές της Ελλάδας μέσω της Δυτικής Θράκης», εκτιμώντας ότι «αυτοί οι φόβοι έχουν υπολογιστεί από τις μεγάλες δυνάμεις».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, ο Τούρκος αναλυτής σημείωσε ότι αυτή μπορεί να συμβεί «αλλά με προσεκτικό τρόπο. Διότι υπάρχουν όρια για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια κλιμάκωση, ειδικά μεταξύ των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

«Είναι και οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ξεπερνώντας τα όρια με οποιοδήποτε είδος κλιμάκωσης από την τουρκική πλευρά οι συνέπειες για την Άγκυρα θα είναι απρόβλεπτες. Και ο Ερντογάν, έως τώρα, μας έχει δείξει ότι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά», υπογράμμισε ο Γιαβούζ Μπαϊντάρ.

Σχετικά με τις εθνικές εκλογές της Τουρκίας στις 14 Μαΐου και το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να προσπαθήσει να τις χειραγωγήσει, ο Τούρκος αναλυτής τόνισε ότι «η πιο σημαντική και η πιο ευαίσθητη διάσταση των τουρκικών εκλογών είναι ότι θα διεξαχθούν υπό τον έλεγχο του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος συνεχώς κατηγορείται ότι συνδέεται με τον υπόκοσμο, με το οργανωμένο έγκλημα. Επίσης από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντά ο οποίος είναι το δεξί χέρι του Ερντογάν. Μπορεί να προσπαθήσουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών».

Για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και το «κώλυμα» που προκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο κ. Μπαϊντάρ επισήμανε πως «μετά την ανακοίνωση των τουρκικών εκλογών στις 14 Μαΐου, πιστεύω ότι είναι σωστό να πούμε ότι η υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα αναβληθεί μέχρι τις εκλογές. Αν ο Ερντογάν κερδίσει θα υπάρχουν άλλου είδους διαπραγματεύσεις, ενώ αν νικήσει η αντιπολίτευση, τότε πολλά προβλήματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που ήταν σε πλήρες αδιέξοδο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιλυθούν».