Με την γνωστή ρητορική της Τουρκίας που επιχειρεί να δικαιολογήσει την εισβολή στην Κύπρο το 1974 επιχειρεί να απαντήσει το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος στην ανάρτηση του Νίκου Δένδια για τη συμπλήρωση των 48 ετών από τη β’ φάση του Αττίλα.
Facts on Türkiye’s intervention in Cyprus:
📌 Greek Cypriots violated the 1960 Constitution and destroyed the partnership Republic in 1963;
📌 🇹🇷 had to intervene after the Greek coup d’état in July 1974, aiming to stop bloodshed & violence against Turkish Cypriots; https://t.co/kIIQlcgyFU— Turkish MFA (@MFATurkiye) August 15, 2022
Πιο συγκεκριμένα στο μήνυμα του ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «48 χρόνια από τη β’ φάση της εισβολής του «Αττίλα». Το Κυπριακό παραμένει άλυτο ζήτημα παράνομης κατοχής, παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την παγκόσμια καταδίκη. Μόνη λύση η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται όπως πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Λευκωσία δεν μπορεί να παραμένει η μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης».
Την απάντηση έδωσε μέσω twitter το τουρκικό ΥΠΕΞ και επιχειρώντας να δικαιολογήσει την εισβολή δείχνοντας ως υπεύθυνους τους ελληνοκύπριους αναφέρει εκείνοι ήταν που «παραβίασαν το Σύνταγμα του 1960 και κατέστρεψαν την συνεταιρική Δημοκρατία το 1963. Η Τουρκία χρειάστηκε να επέμβει μετά το ελληνικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 1974, με στόχο να σταματήσει η αιματοχυσία και η βία κατά των Τουρκοκυπρίων».
48 χρόνια από τη β’ φάση της εισβολής του «Αττίλα». Το Κυπριακό παραμένει άλυτο ζήτημα παράνομης κατοχής, παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την παγκόσμια καταδίκη. (1/3) pic.twitter.com/Gd6eQ1FD0W
— Nikos Dendias (@NikosDendias) August 14, 2022
Η τουρκική παρέμβαση έφερε το τέλος της χούντας
«Η παρέμβασή μας βασίστηκε στις Συμφωνίες Λονδίνου & Ζυρίχης, άρα ήταν νομότυπη και νόμιμη. Χάρη στην Τουρκία, εδραιώθηκε η ειρήνη και η σταθερότητα στην Κύπρο, σώζοντας ζωές και Ελληνοκυπρίων. Η παρέμβασή μας έφερε το τέλος της ελληνικής Στρατιωτικής Χούντας» ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Και προσθέτει ότι «η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι δεν έδειξαν ποτέ την απαραίτητη βούληση για μόνιμη διευθέτηση στο νησί. Οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν το 2004, έφυγαν από το τραπέζι στο Κραν-Μοντάνα το 2017. Τα εγγενή δικαιώματα, η κυριαρχία και η ισότητα των Τουρκοκυπρίων θα πρέπει να επιβεβαιωθούν για μια δίκαιη, δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση στο νησί».