Quantcast

Τουρκική παγίδα για διάλογο – Τι κρύβει το άνοιγμα Τσαβούσογλου για «να λύσουμε τις διαφορές μας» ταυτόχρονα με την επίσκεψη Μπλίνκεν

Η «Α» αποκαλύπτει σήμερα πώς «διαβάζει» η Αθήνα το άνοιγμα Τσαβούσογλου για διάλογο και τι ρόλο αναμένεται να παίξει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σήμερα ανακατεύεται για τα καλά η «τράπουλα» στο γεωπολιτικό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου . Λίγες ώρες αφότου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε διάλογο με την Ελλάδα, ο Αμερικανός ομόλογός του, Άντονι Μπλίνκεν, πήγε στην Τουρκία με αφορμή την τραγωδία του σεισμού, ενώ το απόγευμα θα βρίσκεται στην Ελλάδα.

Η «Α» αποκαλύπτει σήμερα πώς «διαβάζει» η Αθήνα το άνοιγμα Τσαβούσογλου για διάλογο και τι ρόλο αναμένεται να παίξει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μιλώντας σε Έλληνες ανταποκριτές, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για μια πρόταση έξι σημείων, τη λεγόμενη «θετική ατζέντα», η οποία περιλαμβάνει εμπορικές συμφωνίες συν πρόταση να συνεχίσουμε τις διερευνητικές επαφές που έχουν «παγώσει» από τον Φεβρουάριο του 2022 και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Για τα ΜΟΕ είχαν συζητήσει στην Κωνσταντινούπολη, τον Μάρτιο του 2022, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν, αλλά δεν προχώρησαν. Διότι μετά την ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο ήρθε το… Μητσοτάκης γιοκ και σταμάτησαν οι συζητήσεις πριν καν αρχίσουν.

Ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε επίσης συναντήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟενώ θέλησε να τονίσει ότι στόχος τους δεν είναι να εξομαλύνουμε απλώς τις διαφορές αλλά να λύσουμε ορισμένες από τις διενέξεις μας. Επειδή όμως στη διπλωματία κάθε λέξη έχει τη σημασία της, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εντόπισε τον πληθυντικό αριθμό που χρησιμοποίησε ο Τούρκος υπουργός και έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Διπλωματικές πηγές ξεκαθάρισαν ότι είναι ευπρόσδεκτη η αλλαγή στάσης εκ μέρους της Τουρκίας, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διάλογος μπορεί να γίνει για τη μία και μοναδική διαφορά που έχουμε. Δηλαδή για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών. Πηγές έλεγαν στην «Α» ότι παραμένουμε επιφυλακτικοί. Θα περιμένουμε να δούμε αν εννοούν όσα λένε και ύστερα, αν το κλίμα έχει διατηρηθεί, θα συζητήσουμε. Μόνο όμως για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Στη Βασιλίσσης Σοφίας πάντως κυριαρχεί η αίσθηση ότι τουλάχιστον αποφύγαμε ένα (προεκλογικό) ατύχημα.

 

 

«Διαμεσολαβητής»

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα και σε ρόλο διαμεσολαβητή, ο Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί διαδοχικές επισκέψεις σε Τουρκία και Ελλάδα. Χθες το μεσημέρι προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ κοντά στα Άδανα. Με μία θερμή χειραψία και ένα χτύπημα στην πλάτη τον υποδέχθηκε ο Τσαβούσογλου. Αφού είπαν πόσο λυπούνται που βρίσκονται υπό αυτές τις συνθήκες, επιβιβάστηκαν μαζί σε ελικόπτερο ώστε να δουν από ψηλά το μέγεθος της καταστροφής στην Αντιόχεια. Ακριβώς δηλαδή αυτό που έκαναν και οι Νίκος Δένδιας – Μεβλούτ Τσαβούσογλου μία εβδομάδα νωρίτερα.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένες οι επίσημες επαφές στην Άγκυρα. Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι ο Μπλίνκεν θα δει και τον Ταγίπ Ερντογάν. Αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τώρα που ο Τούρκος πρόεδρος είναι «στριμωγμένος» και δεν μπορεί να κάνει το παζάρι που έκανε. Διεθνολόγοι εκτιμούν ότι αυτός είναι ο βασικός σκοπός της επίσκεψής του στην Τουρκία. Μια επίσκεψη που πραγματοποιείται -σημειωτέον- για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από δύο χρόνια!

Η «καρδιά» της διπλωματίας σήμερα δεν χτυπά μόνο σ’ Ελλάδα και Τουρκία. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες συναντώνται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Βασικό θέμα συζήτησης είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, μια και την Παρασκευή συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή. O Νίκος Δένδιας θα παραστεί, μαζί με ομολόγους του, σε άτυπο πρόγευμα εργασίας με τον Ρώσο ακτιβιστή Γκάρι Κασπάροφ. Στο Συμβούλιο θα βρεθεί και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Τσαμούρη
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 20/2