Τουρκία: Υποχωρεί στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – Στόχος της να πάρει τα F16

Αυτή η αλλαγή στη στάση τους οφείλεται στο γεγονός ότι ο Μπλίνκεν τους μετέφερε το μήνυμα της Ουάσινγκτον ότι «για να δούμε αν θα περάσει το αίτημα για τα F-16, πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος για την Σουηδία»

Η Άγκυρα φαίνεται πως έχει αρχίσει να υποχωρεί στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως επιθυμούσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ως αντάλλαγμα η Τουρκία θα αποκτήσει τα F-16.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι «θα γίνουν περισσότερες συναντήσεις με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ προσεχώς», μεταβάλλοντας την αδιάλλακτη στάση της.

Όπως σχολιάζει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, η ανακοίνωση του Τσαβούσογλου δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα πει το «ναι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σημαίνει μόνο ότι επιστρέψει στο τραπέζι των συζητήσεων, για το οποίο όμως μέχρι πριν λίγες ημέρες ήταν αρνητική και ζητούσε από την Στοκχόλμη να κάνει περισσότερα βήματα στο ζήτημα της τρομοκρατίας.

Αυτή η αλλαγή στη στάση τους οφείλεται στο γεγονός ότι ο Μπλίνκεν τους μετέφερε το μήνυμα της Ουάσινγκτον ότι «για να δούμε αν θα περάσει το αίτημα για τα F-16, πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος για την Σουηδία».

 

 

Διάλογος υπό όρους μετά τις εκλογές

Ο καταστροφικός σεισμός έφερε Αθήνα και Άγκυρα πιο κοντά και έδωσε το έναυσμα για συζητήσεις περί έναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Ωστόσο, η Άγκυρα μιλά για διάλογο πάνω σε όλα τα ζητήματα με μαξιμαλιστικές θέσεις.

Ο πιθανός διάλογος Αθήνας και Άγκυρας πάει για μετά τις εκλογές, όπως επισήμανε χθες από την Αθήνα ο Άντονι Μπλίνκεν.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα δεν συζητά θέματα που δεν διαπραγματεύεται, όπως ζητήματα κυριαρχίας, σύμφωνα με όσα μετέφερε στον Άντονι Μπλίνεκν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να πέσουν οι τόνοι, μετά τις επαναλαμβανόμενες απειλητικές τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων που έθεταν θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών επειδή είναι στρατιωτικοποιημένα.