Quantcast

Τουρκία: Ξεκινά «πόλεμο» και για τον… καφέ – Δεν είναι ελληνικός, είναι τούρκικος

Η τουρκική κυβέρνηση, διατυμπανίζει ότι η εθνικότητα του -γνωστού σε εμάς- ελληνικού καφέ, είναι τουρκική

Δεν είναι μόνο το Αιγαίο, το πεδίο όπου η τουρκική ηγεσία φροντίζει να κλιμακώνει τις προκλήσεις, ειδικά όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στη γειτονική χώρα.

Ο Ερντογάν και οι συν αυτώ, προκαλούν και για τον… καφέ, διατυμπανίζοντας ότι η εθνικότητα του -γνωστού σε εμάς- ελληνικού καφέ, είναι τουρκική.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση, θέσπισε την 5η Δεκεμβρίου, ως «Ημέρα Τουρκικού Καφέ» και η διεύθυνση επικοινωνίας της Τουρκικής Δημοκρατίας με tweet της στα ελληνικά φρόντισε να τονίσει την τουρκική εθνικότητα του προϊόντος:

 

Το τιτίβισμα στα ελληνικά για τον καφέ

«Απολαμβάνουμε τον Τουρκικό Καφέ που ο πανάρχαιος πολιτισμός μας προσφέρει σε όλο τον κόσμο, ανακατεύοντας τον με τη σοφία της Ανατολίας και ψήνοντάς τον στο μπρίκι της καρδιάς, ξέροντας ότι θα τον θυμόμαστε μια ζωή. Σήμερα 5 Δεκεμβρίου τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρκικού Καφέ», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση της που συνοδεύεται από ένα βίντεο διάρκειας σχεδόν δύο λεπτών που παρουσιάζει την ιστορία του.

Μάλιστα, στο βίντεο, εκφωνητής μιλώντας στα ελληνικά υποστηρίζει ότι το 1543 (ενώ στους υπότιτλους αναγράφεται 1453), ο Οζντεμίρ πασάς «Έφερε τον καφέ από την Υεμένη στην Ίστανμπουλ…» κι ότι από τότε διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη ως τουρκικό ρόφημα.

Δείτε την ανάρτηση και το βίντεο:

 

 

Η UNESCO

Ο «ελληνικός» είναι, περισσότερο από κάθε άλλον, ένας καφές, συνδεδεμένος με την παράδοση του ελληνικού λαού, ταυτισμένος με τις χαρές και τις λύπες του. Είναι τελετουργία, είναι συντροφιά στη μοναξιά, αφορμή για να μαζευτεί η παρέα, είναι παρηγοριά καθώς είναι ο μόνος καφές που σερβίρεται σε κηδείες και μνημόσυνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την UNESCO, ο τούρκικος καφές είναι Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Τουρκίας και η ιστορία του στην Ελλάδα ξεκίνησε τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι πρώτοι που γνώρισαν τον καφέ που έφεραν μαζί τους οι Τούρκοι ήταν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας.