Quantcast

Τουρκία: Βοήθεια στο Πακιστάν για να δημιουργήσει έναν μυστικό κυβερνοστρατό για επιχειρήσεις επιρροής κατά των ΗΠΑ και της Ινδίας

Σύμφωνα με το Nordic Monitor η πρόταση για τη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας τέθηκε για πρώτη φορά επί τάπητος κατά τη διάρκεια ιδιωτικών συνομιλιών μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και του Πακιστανού οικοδεσπότη του, Σεχριάρ Χαν Αφρίντι

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης

Η Τουρκία βοήθησε κρυφά το Πακιστάν για να δημιουργήσει έναν κυβερνοστρατό για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και τον επηρεασμό των απόψεων των μουσουλμάνων σε ΗΠΑ και Ινδία και να αποτρέψει οποιαδήποτε κυβερνοενέργεια επηρεασμού της κοινής γνώμης από αυτές τις χώρες κατά του Πακιστάν. Ακόμα αυτή η ειδική κυβερνομονάδα θα ασχολιόταν με την υπονόμευση της κριτικής που ασκείται κατά των Πακιστανών ηγετών.

Σύμφωνα με το Nordic Monitor η πρόταση για τη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας τέθηκε για πρώτη φορά επί τάπητος κατά τη διάρκεια ιδιωτικών συνομιλιών μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού που επισκέφθηκε το Πακιστάν και του οικοδεσπότη του, Σεχριάρ Χαν Αφρίντι, του τότε υφυπουργού Εσωτερικών, στις 17 Δεκεμβρίου 2018. Το θέμα συζητήθηκε σε ανώτερο επίπεδο και κρατήθηκε εμπιστευτικό από το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του υπουργείου Εσωτερικών του Ισλαμαμπάντ.

Το σχέδιο έλαβε επίσης το πράσινο φως από τον Imran Khan, τον τότε πρωθυπουργό που κατείχε ταυτόχρονα τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Σοϊλού την ίδια ημέρα.

Η πρώτη δημόσια παραδοχή αυτής της μυστικής επιχείρησης έγινε από τον Σοϊλού κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στις 13 Οκτωβρίου 2022 σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό του Kahramanmaraş. Δεν κατονόμασε τη χώρα, αλλά κατέστησε σαφές ότι στην πραγματικότητα μιλούσε για το Πακιστάν, όταν αναφέρθηκε σε μια χώρα που βρισκόταν σε απόσταση πέντε ή έξι ωρών απευθείας πτήσης από την Τουρκία.

Ο Αφρίντι είπε στον Τούρκο υπουργό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια αρνητική αντίληψη για το Πακιστάν

Σχολιάζοντας έναν πρόσφατα εγκεκριμένο αμφιλεγόμενο νόμο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ουσιαστικά ποινικοποιεί και προβλέπει ποινές φυλάκισης για την κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία, ο Σοϊλού υπενθύμισε τις συνομιλίες του κατά την επίσκεψή του στο Ισλαμαμπάντ. Είπε ότι ένας Πακιστανός υπουργός τον τράβηξε σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο μετά από συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών και ζήτησε τη βοήθειά του για τη δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος στον κυβερνοχώρο.

Ο Αφρίντι είπε στον Τούρκο υπουργό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια αρνητική αντίληψη για το Πακιστάν χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι χρειαζόταν επαγγελματίες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν κυβερνοστρατό για να αποκρούσουν τέτοιες προσπάθειες από τις ΗΠΑ και άλλους.

Ο Σοϊλού δήλωσε ότι παρατήρησε ότι ο Πακιστανός υπουργός απέφυγε σκόπιμα να θέσει αυτό το αίτημα κατά τη διάρκεια των διμερών συνομιλιών ενώπιον της τουρκικής και της πακιστανικής αντιπροσωπείας, προτιμώντας αντ’ αυτού να το μεταφέρει κατ’ ιδίαν σε μια παρασκηνιακή συνάντηση.

Η Τουρκία ανταποκρίθηκε θετικά σε αυτό το αίτημα, αποκάλυψε ο Σοϊλού, στέλνοντας πέντε αρχηγούς της αστυνομίας από διάφορα τμήματα της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας (Emniyet). Η ομάδα εργάστηκε επί μήνες στο Πακιστάν για να ξεκινήσει το έργο και τελικά το ολοκλήρωσε. Η συνεργασία συνεχίστηκε έκτοτε υπό διαδοχικές κυβερνήσεις, με περίπου 6.000 Πακιστανούς αστυνομικούς να εκπαιδεύονται από την Τουρκία για αυτό το έργο.

Οι μυστικές εργασίες καμουφλάρονταν στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας για τη συνεργασία κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Στην πραγματικότητα όμως οι Παικστανοί μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους τους δρούσαν κατά επιχειρήσεων επιρροής από τις ΗΠΑ, την Ινδία και άλλες ξένες δυνάμεις, σύμφωνα με πηγές του Nordic Monitor.

Ο Σοϊλού δεν είναι ένας συνηθισμένος Τούρκος υπουργός Εσωτερικών. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Σοϊλού έχει αποκτήσει κακή φήμη για τη λειτουργία στρατών troll και bot στον κυβερνοχώρο για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είχε εργαστεί σε παρόμοιες μυστικές επιχειρήσεις ακόμη και πριν γίνει υπουργός Εσωτερικών τον Σεπτέμβριο του 2016.

Το AKP δημιούργησε ομάδες για να κυριαρχήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε επιχειρήσεις επιρροής και επιθέσεις κατά επικριτών

Όταν ήταν αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν το 2014 με χαρτοφυλάκιο έρευνας και ανάπτυξης, ο Σοϊλού δημιούργησε κρυφά μια μεγάλη ομάδα στο Twitter για να προσβάλλει και να στοχοποιεί με προσβλητική γλώσσα εξέχουσες κοινωνικές και πολιτικές προσωπικότητες που δεν ασπάζονταν τα ιδανικά και τις πρακτικές του AKP. Σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό αρχείο, έλεγχε τότε έναν στρατό τρολ 6.000 ατόμων.

Δεδομένου ότι τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης σε έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα ελέγχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το κόμμα του Ερντογάν, λόγω των παράνομων κατασχέσεων και του αυθαίρετου κλεισίματος σχεδόν 200 μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνηση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως το YouTube και το Twitter, παραμένουν τα μόνα μέσα για τους Τούρκους που μπορούν να λαμβάνουν πραγματικές και αξιόπιστες ειδήσεις και πληροφορίες σχετικά με την κυβέρνησή τους.

Ο Σοϊλού επέκτεινε τον κυβερνοστρατό του όταν έγινε υπουργός Εσωτερικών

Ο Ερντογάν ήθελε συγκεκριμένα να κυριαρχήσει στο χώρο του Twitter, το τελευταίο καταφύγιο της ελευθερίας της έκφρασης, με αυτόν τον στρατό των τρολ. Μια εκστρατεία λάσπης που ξεκίνησε από τον στρατό του Σοϊλού στο Twitter ο οποίος επιτέθηκε στους επικριτές και τους αντιπάλους του Ερντογάν που δεν ακολουθούσαν τη γραμμή του Τούρκου Προέδρου. Η χρηματοδότηση της επιχείρησης έγινε διακριτικά από τις τοπικές κυβερνήσεις που διοικούνταν από το κόμμα του Ερντογάν.

Ο Σοϊλού επέκτεινε τον κυβερνοστρατό του όταν έγινε υπουργός Εσωτερικών και μετέφερε πολλούς πράκτορες που είχε απασχολήσει προηγουμένως στον ιδιωτικό τομέα στη μονάδα ηλεκτρονικού εγκλήματος της αστυνομίας, παρόλο που δεν είχαν κανένα υπόβαθρο στην επιβολή του νόμου και καμία εκπαίδευση στη διερεύνηση εγκλημάτων που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο. Αυτό δεν αποτελούσε πρόβλημα για τον Σοϊλού, καθώς ήθελε να μετατρέψει τη μονάδα κυβερνοχώρου σε πολιτικό εργαλείο για την καταδίωξη αντιπάλων και επικριτών.

Υπήρχε πάντα πολιτικό προσωπικό, όπως προγραμματιστές και προγραμματιστές λογισμικού που απασχολούνταν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας, αλλά ο αριθμός τους δεν ήταν υψηλός. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού προερχόταν από το χώρο της επιβολής του νόμου και η υπηρεσία προτιμούσε να εκπαιδεύει και να καταρτίζει τους δικούς της αστυνομικούς για να χειρίζονται αποστολές που σχετίζονται με την πληροφορική, λόγω της εμπιστευτικότητας των ερευνών.

Το τμήμα της αστυνομίας στον κυβερνοχώρο μετατράπηκε σε μηχανισμό για την υπονόμευση της αντιπολίτευσης

Ο Σοϊλού έσπασε αυτή την παράδοση, απομάκρυνε πολλούς βετεράνους αξιωματικούς από τη μονάδα κυβερνοχώρου και προσέλαβε 350 νέους πολίτες για να στελεχώσουν το τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος, το οποίο διαθέτει πλέον μόνο 130 αστυνομικούς. Επιπλέον, παραβιάζοντας τους κανονισμούς και τον νόμο, παρείχε στη μονάδα κυβερνοχώρου πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες που συλλέγονται από τις αστυνομικές υπηρεσίες πληροφοριών, πράγμα πρωτοφανές. Με άλλα λόγια, 350 πολίτες, πρώην τρολ, απέκτησαν το δικαίωμα να ρίχνουν μια ματιά στις πληροφορίες που περιλαμβάνουν ιδιωτικές πληροφορίες για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων επιφανών προσώπων, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και νομοθετών.

Τελικά, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες ως όπλο, το πρόσφατα ανανεωμένο τμήμα της αστυνομίας στον κυβερνοχώρο μετατράπηκε σε μηχανισμό για την υπονόμευση της αντιπολίτευσης και τη συκοφάντηση επικριτών και διαφωνούντων εντός του κυβερνώντος κόμματος. Αντί να ερευνούν τα πραγματικά εγκλήματα στο διαδίκτυο, οι ομάδες της μονάδας κυβερνοχώρου είναι απασχολημένες με το να χακάρουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους λογαριασμούς των αντιπάλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα από κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές στους οποίους απέκτησαν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν το υλικό που έχει χακαριστεί για να εκφοβίζουν και ενίοτε να εκβιάζουν τους αντιφρονούντες.

Η μονάδα χρησιμοποιήθηκε κατάφωρα από τον Σοϊλού για την έναρξη επιπόλαιων ποινικών υποθέσεων εναντίον χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που εκφράζουν νόμιμη κριτική στην κυβέρνηση ή δημοσιογράφων που δημοσιεύουν και διανέμουν τα κείμενά τους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Πολλές εκθέσεις που εκπονήθηκαν από τις μονάδες ηλεκτρονικού εγκλήματος υποβλήθηκαν στους εισαγγελείς προκειμένου να δημιουργηθούν εικονικές υποθέσεις εναντίον όσων απλώς άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης.

Τώρα αυτό το μοντέλο με την βοήθεια της Τουρκίας θα ξεκινήσει και στο Πακιστάν με σκοπό όχι μόνο να χρησιμοποιηθεί για εσωτερικούς πολιτικούς στόχους αλλά και για επιθέσεις σε ξένες χώρες της Δύσης καθώς και στην Ινδία.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Nordic Monitor