Quantcast

Τουρκία: «Βλέπουν» συνωμοσίες πίσω από την ανάρτηση του Μασκ για την Κωνσταντινούπολη

Στην επιφάνεια η θεωρία της «ανοιχτής Κερκόπορτας» από την οποία οι Οθωμανοί άλωσαν την Πόλη το 1453 - Γιατί βρέθηκε στο «στόχαστρο» των Τούρκων ο Ελον Μασκ

Στην Τουρκία ακόμη ασχολούνται και αφιερώνουν χώρο και χρόνο στα ΜΜΕ, για το χιουμοριστικό tweet του Έλον Μασκ για την Κωνσταντινούπολη, βλέποντας πίσω από αυτό ακόμη και σενάρια συνωμοσίας με στόχο την … Πόλη.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Έλον Μασκ ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μία φωτογραφία με την φιγούρα του «stickman», ο οποίος απεικονίζεται ως ένας Βυζαντινός στρατιώτης με το κράνος του, την ώρα που πετάγεται στον ύπνο του προσπαθώντας να θυμηθεί εάν κλείδωσε την πύλη του κίρκου (Κερκόπορτα), απ΄ όπου εισήλθαν και κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη οι Οθωμανοί το 1453.

Η ανάρτηση του Μασκ, που πρόσφατα «πάγωσε» προσωρινά τη συμφωνία εξαγοράς του Twitter, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ανάμεσα στους Τούρκους χρήστες της δημοφιλούς κοινωνικής πλατφόρμας, που την εξέλαβαν ως προκλητική και προσβλητική. Στα σχόλια μάλιστα κάτω από την επίμαχη ανάρτηση, δεν έλειψαν οι βρισιές αλλά και οι απειλές από Τούρκους χρήστες, που μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί πως ο διευθύνοντας σύμβουλος της Tesla και της Space X, είναι ένας άνθρωπος με χιούμορ και συνηθίζει να σχολιάζει -στα κοινωνικά δίκτυα– καταστάσεις και επικαιρότητα με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο.

1
123

Αυτά που ενόχλησε φανερά τους Τούρκους, ήταν η αναφορά του Μάσκ σε «Κωνσταντινούπολη» και η αναφορά πως η Κερκόπορτα ήταν … «ανοιχτή» και πως η Πόλη δεν καταλήφθηκε με τα όπλα. Έχοντας 98,6 εκατομμύρια ακολούθους, η επίμαχη ανάρτηση του Νοτιοαφρικανού επιχειρηματία, εξελίχθηκε σε τουρκο-ελληνική «σύγκρουση», με τους Τούρκους να γίνονται … Τούρκοι και τους Έλληνες να χειροκροτούν τον Μάσκ, ειδικά για την αναφορά του σε Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα μάλιστα o όρος «Constantinople» ήταν στα τρεντ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην Τουρκία εφημερίδες, δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές συνεχίζουν να αφιερώνουν χώρο και χρόνο στην επίμαχη ανάρτηση του Μάσκ, αναλύοντας τα όσα άφησε να εννοηθεί ο Mr Tesla πως «Άλωση» δεν ήταν αποτέλεσμα στρατιωτική επιχείρησης, αλλά μιας… ανοιχτής πύλης που ξεχάστηκε ξεκλείδωτη από τους Βυζαντινούς στρατιώτες.

 

2__2_

Στην εφημερίδα Hurriyet μίλησε για την «θεωρία της ανοιχτής πύλης» ο ιστορικός Ίλμπερ Ορτάιλι ο οποίος υποστήριξε πως πρώτος που την διατύπωσε ήταν ο Αυστριακός συγγραφέας και δημοσιογράφος Στέφαν Τσβάιχ (1881-1942) «Η θεωρία της ανοιχτής πύλης γράφτηκε από τον Τσβάϊχ, ο οποίος γνώριζε καλά την ευρωπαϊκή ιστορία, αλλά όχι πολύ την τουρκική ιστορία» υποστήριξε ο Ορτάιλι, ιστορικός και καθηγητής ιστορίας στα πανεπιστήμια MEF και Galatasaray της Κωνσταντινούπολης, καθώς και στο πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας. «Η Κωνσταντινούπολη κατακτήθηκε μετά από τεράστιες στρατιωτικές προετοιμασίες. Δεν ήταν τόσο εύκολο» λέει Ορτάιλι, τονίζοντας πως:

«Ο Μασκ μπορεί να αναφέρεται στη θεωρία του Τσβάιχ, αλλά μάλλον δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες». Το δημοσίευμα της Hurriyet σχολιάζει πως : «Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρατήρησαν τη χρονική στιγμή του tweet, δηλαδή την κορύφωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Κάποιοι πίστεψαν ότι ο Μασκ υποτίμησε την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, κάποιοι ότι προειδοποίησε την Ελλάδα “να κρατήσει κλειστές τις πύλες ενάντια στους Τούρκους”».

Χωρις_τιτλο__1_

Και άλλοι Τούρκοι ιστορικοί, έλαβαν θέση για την επίμαχη ανάρτηση και την θεωρία της «ανοιχτής πύλης».«Δεν ήταν κάτι τόσο απλό όσο η είσοδος 50 γενίτσαρων από μια ανοιχτή πύλη» σχολίασε ο Νετσμετίν Αλκάν που διδάσκει οθωμανική ιστορία, ενώ ο ιστορικός Ερχάν Αφιονσού ξεκαθάρισε πως η ανοιχτή Κερκόπορτα αποτελεί «φήμη» που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα : «Διαδόθηκε για να συνέλθουν από το σοκ της κατάκτησης και να υποτιμηθεί η πτώση της πόλης στους Τούρκους» υποστήριξε στην εφημερίδα Sabah. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ιστορικός, με εξειδίκευση την εποχή του Βυζαντίου, Εμπρού Αλτάν που υπεραμύνθηκε της Άλωσης της Πόλης από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, λέγοντας : «Κάποιοι κρατούν ζωντανό αυτόν τον μύθο για να υποτιμήσουν την κατάκτηση».

 

Πηγή: Protothema.gr