Οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία ξεπερνούν τους 41.000 μετά τον μεγάλο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και των χιλιάδων μετασεισμών που καταγράφονται στην Τουρκία.
Σχετικά με τους μετασεισμούς, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD) δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ότι «3.585 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής». Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι τα λεπτά που μίλησε στους δημοσιογράφους οι μετασεισμοί «ξεπέρασαν τους 3.900».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο σεισμός είχε τέτοια ένταση που πέντε ξεχωριστά τμήματα της ζώνης του ρήγματος της ανατολικής Ανατολίας έσπασαν. Παράλληλα, κάλεσε τους κατοίκους να αποφεύγουν τα κατεστραμμένα κτίρια, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος κατάρρευσης.
Περίπου 200.000 κτίρια υπέστησαν ζημιές
Σοκαριστικά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν την έκταση και την ένταση των σεισμών. Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σχολίασε ότι 100.000 κτήρια έχουν υποστεί βλάβες από 3 έως 5, δηλαδή σημαντικές ζημιές.
«Εάν βάλουμε όλες τις βλάβες, ακόμα και τις μικρές, τότε τα κτήρια που έχουν ζημιές, έστω και μικρές, προσεγγίζουν τις 200.000. Είναι τρομερός ο αριθμός. Σπάνια έχουμε δει τέτοια νούμερα, αλλά όχι σε τόση έκταση» σημείωσε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος.
Νωρίτερα, σε ανάρτησή του, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «Η ένταση του σεισμού ξεπέρασε το βαθμό 11 και προσέγγισε το βαθμό 12 στην κλίμακα Mercalli-Sieberg. O βαθμός 12 είναι ο μέγιστος, αντιστοιχεί σε πλήρη καταστροφή, και σπανιότατα έχει παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο. Η ζώνη καταστροφής έχει μήκος 290 χλμ! Τα κτήρια που υπέστησαν βλάβες 3ου, 4ου και 5ου βαθμού, δηλαδή από σημαντικές βλάβες έως ολική κατάρρευση, υπερβαίνουν τα 100.000! Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε πρόσφατη ‘Εκθεση του Αστεροσκοπείου Kandilli και του Ινστιτούτου Έρευνας Σεισμών του πανεπιστημίου Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης».
«Ο σεισμός σε ορισμένα σημεία έφτασε την κορυφή της κλίμακας, δηλαδή τον βαθμό έντασης 12 που είναι ο ανώτερος βαθμός καταστροφών στην γνωστή κλίμακα Mercalli-Sieberg» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτηρίζοντας το γεγονός εξαιρετικά σπάνιο.
Οι αγνοούμενοι
Μιλώντας για τον αριθμό των αγνοουμένων ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι ποτέ δε θα βρεθεί ο ακριβής τους αριθμός αναφέροντας το παράδειγμα του 1999 στην Τουρκία όταν εκτιμήθηκε ότι είχε 18.000 ως επίσημο αριθμό θυμάτων και 40.000 ως ανεπίσημο.
«Δυστυχώς υπήρχαν συνάνθρωποί μας, οι οποίοι ουδέποτε βρέθηκαν μέσα στα χαλάσματα. Δεν ήταν δυνατόν να βρεθούν και κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και εδώ» εκτίμησε ο κ. Παπαδόπουλος.