Η Τουρκία αποδέχτηκε τη βοήθεια της Κύπρου. Η ελληνική αποστολή συνεχίζει το έργο της, ενώ η χώρα μας στέλνει βοήθεια και στη Συρία.
Ναι στη βοήθεια της Κύπρου
Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε προ ολίγου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ότι η προσφορά της Κύπρου για αποστολή ομάδας διάσωσης έγινε αποδεκτή από την Τουρκία.
Την σχετική πληροφορία έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου, του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου.
Πάνω από 1.500 διασώστες και ιατρούς στέλνει στην Τουρκία η ΕΕ
Η συνολική βοήθεια της ΕΕ προς τις πληγείσες από το φονικό σεισμό περιοχές της Τουρκίας ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 1.500 διασώστες και γιατρούς, καθώς και σε 100 εκπαιδευμένους σκύλους, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Διαεχίρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.
Η βοήθεια αυτή προέρχεται από 20 χώρες της ΕΕ και τρεις χώρες που συμμετέχουν στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.
Η Τουρκία ζήτησε σήμερα επιπλέον βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, αυτή τη φορά σε είδη βοήθειας εκτάκτου ανάγκης: σκηνές, κουβέρτες και σόμπες.
Όσον αφορά τη Σύρια, η Δαμασκός ζήτησε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ σήμερα το πρωί. Όπως εξήγησε ο Επίτροπος Λέναρτσιτς, το αίτημα βοήθειας από τη Συρία περιέχει ένα μακρύ κατάλογο: βοήθεια ή υπηρεσίες αναζήτησης και διάσωσης, ιατρικά είδη και ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα και πολλά ακόμα είδη βοήθειας έκτακτης ανάγκης.
«Ενθαρρύνουμε τα κράτη-μέλη και τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, να ανταποκριθούν ευνοϊκά σε αυτό το αίτημα», τόνισε ο Λέναρτσιτς και πρόσθεσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάσει στα άτομα που τη χρειάζονται. «Αυτό είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε».
11.236 οι νεκροί
Δραματικές στιγμές ζουν Τουρκία και Συρία μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε και τις δύο χώρες την Δευτέρα. Ο νεότερος τραγικός απολογισμός, ανεβάζει σε 11.236 τους νεκρούς και στις δύο χώρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τους 8.574, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μετέβη στο Καχραμανμαράς, επίκεντρο του σεισμού, ενώ στη Συρία έχουν ανασυρθεί 2.662 νεκροί από τα χαλάσματα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε σήμερα ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα στην αρχική ανταπόκριση στον φονικό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία, αλλά οι επιχειρήσεις έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό τώρα και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 8.574.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην επαρχία Καχραμάνμαράς κοντά στο επίκεντρο του σεισμού με τις σειρήνες των ασθενοφόρων να ηχούν, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι υπήρξαν προβλήματα στους δρόμους και στα αεροδρόμια, αλλά ότι θα βελτιώνεται καθημερινά η κατάσταση.
«Την πρώτη ημέρα αντιμετωπίσαμε κάποια ζητήματα, αλλά μετά τη δεύτερη ημέρα και σήμερα η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο», είπε.
«Είχαμε κάποια προβλήματα στα αεροδρόμια και σε δρόμους, αλλά σήμερα είναι καλύτερα. Αύριο και στη συνέχεια θα είναι καλύτερα. Αντιμετωπίζουμε ακόμη κάποια θέματα με τα καύσιμα… αλλά θα τα ξεπεράσουμε και αυτά», κατέληξε ο Ερντογάν μετά την επίσκεψή του σε καταυλισμούς που έστησε η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.
Ερντογάν: Οι πολίτες να αγνοούν τους «προβοκάτορες»
Όπως πρόσθεσε ο Ερντογάν, οι πολίτες θα πρέπει να ακούνε πληροφορίες μόνο από τις αρχές και να αγνοούν τους «προβοκάτορες» καθώς χιλιάδες άνθρωποι παραπονιούνται για την έλλειψη μέσων και για την αργή αντίδραση των αρχών.
Η κυβέρνηση στοχεύει να κατασκευάσει κατοικίες μέσα σε ένα χρόνο για εκείνους που έμειναν άστεγοι στις δέκα πληγείσες επαρχίες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος.
Ο πιο καταστροφικός σεισμός εδώ και δεκαετίες προκάλεσε καταστροφές σε νοσοκομεία, αεροδρόμια και δρόμους και την κατάρρευση πάνω από 6.400 κτιρίων.
Σεισμόπληκτοι έχουν βρει καταφύγιο στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου της Γκαζιαντέπ
Επιζώντες του πολύνεκρου σεισμού στην Τουρκία έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην αίθουσα αναμονής των επισήμων στο αεροδρόμιο της Γκαζιαντέπ, ενώ εκατοντάδες διασώστες από πάνω από 70 κράτη βρίσκονται στη χώρα αναζητώντας τυχόν επιζώντες.
Με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης να εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση ομάδες από τη Βρετανία, το Κατάρ και το Ισραήλ φθάνουν στο αεροδρόμιο της Γκαζιαντέπ, κοντά στο επίκεντρο του πολύνεκρου σεισμού της Δευτέρας από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 8.574 άνθρωποι, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα χαλάσματα.
Κρίσιμες οι επόμενες ώρες
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει προειδοποιήσει ότι οι επόμενες 48 ώρες θα είναι «κρίσιμες» στην αναζήτηση τυχόν επιζώντων εν μέσω πολικών θερμοκρασιών.
Με τους επιζήσαντες να φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών, το αεροδρόμιο έχει γίνει καταφύγιο για πολλούς.
Περίπου 100 άνθρωποι τυλιγμένοι με κουβέρτες κοιμούνται σε μια αίθουσα αναμονής του τερματικού σταθμού που συνήθως χρησιμοποιείται για την υποδοχή τούρκων πολιτικών και διασημοτήτων.
Οι τοπικές αρχές έχουν απαγορεύσει στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους λόγω των πολλών μετασεισμών που σημειώνονται στην περιοχή.
Ο Μούσταφα Εχιαντσί, ένας 20χρονος φοιτητής, είναι ένας από τους πολλούς σεισμόπληκτους που έχουν καταφύγει στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου μαζί με πέντε άλλα μέλη της οικογένειάς του. Όπως λέει, κοιμόταν όταν σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός την Δευτέρα.
«Ήταν σαν εφιάλτης»
«Ήταν σαν εφιάλτης, σαν την ρόδα του λούνα-παρκ. Περιμέναμε έξω όταν έγινε και ο δεύτερος σεισμός λίγες ώρες μετά. Τώρα είμαστε όλοι τρομοκρατημένοι. Κοιμόμαστε εδώ, τρώμε εδώ. Είμαστε ασφαλείς εδώ, υπάρχει ηλεκτροδότηση και αποχέτευση. Δεν ξέρω πότε θα φύγουμε», λέει ο Εχιαντσί στο AFP.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην πόλη αυτή των δύο εκατομμυρίων κατοίκων πέρασαν την νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους ή στο ύπαιθρο ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν.
Μέσα στο αεροδρόμιο ένας τούρκος στρατιώτης πηγαινοέρχεται κρατώντας ένα μωρό στα χέρια προσπαθώντας να το κάνει να μην κλαίει.
Μητέρες με μικρά παιδιά έχουν βρει καταφύγιο μέσα στο γραφείο του διεθυντή της αίθουσας επισήμων του αεροδρομίου.
«Είδαμε τα κτίρια να πέφτουν και έτσι ξέρουμε ότι είμαστε τυχεροί που ζούμε. Αλλά τώρα οι ζωές μας είναι τόσο αβέβαιες. Πώς θα μπορέσω να φροντίσω αυτά τα παιδιά; Είμαστε απελπισμένοι», λέει η Ζαχίντε Σουτσού.
Συρία: Έκκληση για βοήθεια
Τα Λευκά Κράνη, οι διασώστες στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στη Συρία, απηύθυναν σήμερα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αποστείλει ομάδες για να τους βοηθήσει στη μάχη τους με τον χρόνο για να σώσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια από τον φονικό σεισμό.
«Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους αμάχους που είναι θύματα. Πρέπει διεθνείς ομάδες διάσωσης να εισέλθουν στις περιοχές μας», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος των Λευκών Κρανών Μοχάμαντ Αλ Σέβλι.
«Πρόκειται όντως για έναν αγώνα με τον χρόνο, άνθρωποι πεθαίνουν κάθε δευτερόλεπτο κάτω από τα ερείπια», πρόσθεσε.
Τα Λευκά Κράνη, που στηρίζονται σε εμπειρία ετών, την οποία απέκτησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, πρωτοστατούν στις επιχειρήσεις διάσωσης που διεξάγονται μετά τον σεισμό στο βόρειο τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τους αντάρτες.
Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό που έπληξε την Δευτέρα τα ξημερώματα την Τουρκία και τη Συρία ξεπερνά πλέον τους 11.200 και στις δύο χώρες.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, εκατοντάδες οικογένειες εξακολουθούν να αγνοούνται ή να βρίσκονται εγκλωβισμένες κάτω από τα ερείπια», επισήμανε.
Ωστόσο τα Λευκά Κράνη «δεν διαθέτουν εκπαιδευμένους σκύλους για να μπορούν να βρουν κάτω από ποια κτίρια που έχουν καταρρεύσει βρίσκονται θύματα» και στηρίζονται στους κατοίκους να τους καθοδηγούν στις έρευνές τους, σύμφωνα με τον ίδιο.
Καθώς ο χρόνος περνά, «οι πιθανότητες να σώσουμε ανθρώπους μειώνονται», τόνισε επίσης ο εκπρόσωπος, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικώς το AFP στην Τουρκία. «Έχουμε ανάγκη από βαρύ εξοπλισμό, ανταλλακτικά για τον εξοπλισμό μας», πρόσθεσε.
Η Βρετανία θα διαθέσει «800.000 επιπλέον στερλίνες στα Λευκά Κράνη», δηλαδή 900.380 ευρώ, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Μέχρι στιγμής 2.662 νεκροί έχουν περισυλλεγεί από τα συντρίμμια κτιρίων στη Συρία, περίπου οι μισοί στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στον συριακό βορρά, κοντά στην Τουρκία, όπου ζουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι.
Η βοήθεια δρομολογείται στις ζώνες αυτές μέσω ενός μόνο μεθοριακού περάσματος, από την Τουρκία, αλλά ο δρόμος που οδηγεί στο πέρασμα αυτό από την Τουρκία έχει υποστεί ζημιές, γεγονός το οποίο παρεμποδίζει προσωρινά τις επιχειρήσεις διάσωσης, σύμφωνα με τον OHE.
Συρία: Σχεδόν 300.000 οι εκτοπισμένοι λόγω του σεισμού
Πάνω από 298.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω του φονικού σεισμού αυτή την εβδομάδα, όπως μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, σε μια προφανή αναφορά στα τμήματα της χώρας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και όχι εκείνα που τελούν υπό τον έλεγχο άλλων φατριών.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο Χουσεΐν Μακλούφ, υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος, δήλωσε επίσης ότι το κράτος άνοιξε 180 καταφύγια για τους εκτοπισμένους.