Τουρκία: Πρόστιμο Ερντογάν σε χρήστη του Facebook που τον αποκάλεσε «κρυφό Εβραίο»

Το δικαστήριο καταδίκασε αρχικά τον Yuksel Üstün σε 10 μήνες και 20 ημέρες φυλάκιση για μια ανάρτηση στο Facebook από το 2020, στην οποία έλεγε ότι ο Ερντογάν ήταν «Εβραίος που μεταμφιέζεται σε μουσουλμάνο»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Ahavalnews.com, τουρκικό δικαστήριο έκρινε έναν χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ένοχο για προσβολή του τούρκου προέδρου για τον χαρακτηρισμό «κρυφός Εβραίος».

Το δικαστήριο καταδίκασε αρχικά τον Yuksel Üstün σε 10 μήνες και 20 ημέρες φυλάκιση για μια ανάρτηση στο Facebook από το 2020, στην οποία έλεγε ότι ο Ερντογάν ήταν «Εβραίος που μεταμφιέζεται σε μουσουλμάνο».

Η ποινή μειώθηκε σε διοικητικό πρόστιμο 7.000 λιρών (722 δολάρια), ανέφερε την Παρασκευή η DW Turkish, με τον Üstün να κρίνεται ένοχος για υποτίμηση της «αξιοπρέπειας και υπόληψης» του τούρκου προέδρου.

Ελεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Οι υποθέσεις στην Τουρκία που αφορούν εξύβριση του προέδρου, που επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, έχουν εκτοξευθεί από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος το 2014.

Οι τούρκοι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνες για σχεδόν 129.000 άτομα μεταξύ 2014 και 2019 με την κατηγορία της «προσβολής» του Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Cumhuriyet.

Τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) προέτρεψε την Τουρκία να αλλάξει τον νόμο για την προσβολή του προέδρου, επικαλούμενο τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης χωρίς παρέμβαση των αρχών της χώρας.