Quantcast

Τουρκία: Οργή στην Άγκυρα για το άρθρο του Economist για τον Ερντογάν – «Φτηνή προπαγάνδα και παραπληροφόρηση»

Στην Άγκυρα, κάνουν λόγο για «ανεξήγητο μίσος εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου», και χαρακτηρίζουν το δημοσίευμα ως fake news

Οργή έχει προκαλέσει στην Άγκυρα και στον πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το άρθρο-«κόλαφος» του Economist, που σχολιάζει με καυστικό τρόπο την απολυταρχική διακυβέρνηση του Ερντογάν, και το οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως η συμπεριφορά του, θα μπορούσε «με μεγάλη ευκολία να προωθήσει μία εύθραυστη δημοκρατία να μετατραπεί σε μία πλήρη δικτατορία».

Ειδικότερα, στο νέο τεύχος απεικονίζεται η τουρκική σημαία με τη μορφή του Ερντογάν μέσα στην ημισέληνο, και αναδεικνύεται η αρνητική δυτική οπτική για τη συμπεριφορά του Τούρκου ηγέτη.

Στην Άγκυρα, κάνουν λόγο για «ανεξήγητο μίσος εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου», και χαρακτηρίζουν το δημοσίευμα ως fake news.

 

«Φτηνή προπαγάνδα και παραπληροφόρηση»

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, σε μια σειρά από οργισμένες αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter, τα «βάζει» με το περιοδικό αλλά και με τους δημοσιογράφους του, σημειώνοντας:

«Άντε πάλι. Το “Economist” κυκλοφορεί εκ νέου την απεικόνιση της Τουρκίας με βάση την πνευματικά ράθυμη, βαρετή και εσκεμμένη άγνοια. Με κλισέ λόγια, παραπληροφόρηση και αλαζονική προπαγάνδα κηρύσσουν το τέλος της τουρκικής δημοκρατίας. Οι τεχνικές τους μάρκετινγκ με εξωφρενικούς τίτλους και προκλητικές εικόνες μπορούν να τους βοηθήσουν να πουλήσουν τα λεγόμενα περιοδικά τους. Αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες ότι πρόκειται για ψεύτικη δημοσιογραφία που βασίζεται σε φτηνή προπαγάνδα και παραπληροφόρηση». «Ποιος θα πρέπει να σας πάρει στα σοβαρά!».

 

 

«Ανεξήγητο μίσος κατά του Ερντογάν»

Επίσης, απευθυνόμενος ειδικά προς τους δημοσιογράφους και συντάκτες του γνωστού περιοδικού ο Αλτούν αναφέρει, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ:

«Ο τουρκικός λαός έχει επανειλημμένα επιδείξει τη δέσμευσή του στη δημοκρατία, την ισότητα και την ελευθερία. Το πολιτικό μας σύστημα έχει επιβιώσει από πολλές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, όταν ο λαός μας έχυσε το αίμα του για να προστατεύσει τη δημοκρατία μας.

Όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε οι πολίτες μας να αντισταθούν στους πραξικοπηματίες, η απάντηση του έθνους μας σε αυτό το κάλεσμα. Ήταν ένα μάθημα αιώνων.

Οι λεγόμενοι δημοσιογράφοι και συντάκτες του Economist προφανώς ποτέ δεν μπήκαν στον κόπο να κάνουν σωστή δημοσιογραφία για τον αγώνα του λαού μας για τη δημοκρατία μας.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ανεξήγητο και ατελείωτο μίσος τους για τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρό μας, ο οποίος κέρδισε όλες τις εκλογές στις οποίες συμμετείχε. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε τον κόπο να ερευνήσετε πώς και γιατί ο τουρκικός λαός εμπιστεύεται τον Ερντογάν, ποιος πρέπει να σας πάρει στα σοβαρά;».

 

Και συνεχίζει: «Έχουμε μια πολύ ζωντανή δημοκρατία και ο λαός μας αγκαλιάζει πολύ έντονα το πολιτικό της σύστημα. Η χώρα μας οδεύει προς μια εκλογική περίοδο όπου διεξάγονται έντονες συζητήσεις.

Η χώρα μας έχει μια πραγματικά δημοκρατική πολιτική. Η αντιπολίτευση αγωνίζεται να καθορίσει τη στρατηγική της εδώ και μήνες.

Είμαι σίγουρος ότι (το Economist) δεν θα μπει ποτέ στον κόπο να αναφέρει τι συμβαίνει. Θέλω απλώς να προειδοποιήσω τους αναγνώστες που δεν είναι δύσπιστοι για τα νέα που διαβάζουν, για τη θλιβερή κατάσταση του περιοδικού».