Τουρκία: Ο Ερντογάν προστάτευσε περιφερειάρχη που διευκόλυνε πολύνεκρη βομβιστική επίθεση του ISIS στη χώρα

Η εμπιστευτική έκθεση έρευνας, η οποία συντάχθηκε από επιθεωρητές του υπουργείου Εσωτερικών και περιήλθε στην κατοχή του Nordic Monitor, συνέστησε τη δίωξη του περιφερειάρχη της συνοριακής πόλης Suruç

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης

Σε αντίθεση με το τι περιέχεται σε έκθεση εσωτερικής έρευνας, η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν επέτρεψε τη δίωξη του κυβερνήτη της συνοριακής πόλης Abdullah Çiftçi, ο οποίος δεν έλαβε μέτρα για να αποτρέψει μια από τις πιο θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία που διαπράχθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Η εμπιστευτική έκθεση έρευνας, η οποία συντάχθηκε από επιθεωρητές του υπουργείου Εσωτερικών και περιήλθε στην κατοχή του Nordic Monitor, συνέστησε τη δίωξη του περιφερειάρχη της συνοριακής πόλης Suruç στη νοτιοανατολική επαρχία Şanlıurfa. Οι επιθεωρητές ανακάλυψαν ότι ο κυβερνήτης γνώριζε πληροφορίες σχετικά με πιθανή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας του ISIS στην πόλη, ωστόσο δεν διέταξε να παρθούν μέτρα ασφαλείας πριν από μια μεγάλη συγκέντρωση ακτιβιστών που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τις επιθέσεις του ISIS στη Συρία.

Ο κυβερνήτης, ο αρχηγός της αστυνομίας και άλλοι αξιωματούχοι της πόλης βρίσκονταν σε αυξημένη κατάσταση συναγερμού λόγω της επικείμενης επίσκεψης μιας ομάδας ακτιβιστών, κυρίως από την Ομοσπονδία Σοσιαλιστικών Συλλόγων Νεολαίας (SGDF) καθώς και Κούρδων σοσιαλιστών, οι οποίοι σχεδίαζαν να συμβάλουν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της συριακής συνοριακής πόλης Κομπάνι, η οποία καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό σε μια μάχη με το ISIS.

Ο πρώην κυβερνήτης της πόλης Suruç, Abdullah Çiftçi

Γνώριζαν ότι η ομάδα θα αποτελούσε πρωταρχικό στόχο του ISIS και είχαν την πληροφορία ότι η τρομοκρατική ομάδα θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση στην πόλη, συμπεριλαμβανομένης μιας βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας. Όμως ο κυβερνήτης δεν διέταξε να παρθούν μέτρα μέσα ή γύρω από το Πολιτιστικό Κέντρο Amasra, τον χώρο όπου συγκεντρώθηκαν οι ακτιβιστές και έκαναν δήλωση στον Τύπο, διευκολύνοντας την είσοδο ενός βομβιστή αυτοκτονίας του ISIS.

Ως αποτέλεσμα, στις 20 Ιουλίου 2015, ο βομβιστής αυτοκτονίας του ISIS Şeyh Abdurrahman Alagöz, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν ήδη σε λίστα παρακολούθησης, δεν είχε κανένα πρόβλημα να αποκτήσει πρόσβαση στον χώρο και να διαπράξει την επίθεση που σκότωσε 33 άτομα και τραυμάτισε 59.

Μετά την επίθεση, οι ενέργειες του περιφερειάρχη αποτέλεσαν αντικείμενο εσωτερικής έρευνας από επιθεωρητές του Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο περιφερειάρχης δεν έκανε τη δουλειά του όπως απαιτεί ο νόμος και συνέστησαν να διερευνηθεί από τις δικαστικές αρχές. Ωστόσο, η δίωξη ενός αξιωματούχου απαιτεί προηγούμενη άδεια από την κυβέρνηση, και η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια ώστε να μπορέσει να λογοδοτήσει ενώπιον δικαστηρίου.

Αντ’ αυτού, ο Çiftçi υπηρέτησε ως κυβερνήτης του Suruç μέχρι το 2016 και αργότερα διορίστηκε περιφερειάρχης του Çınarcık, μιας περιφέρειας της επαρχίας Yalova κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπηρέτησε δύο χρόνια. Το 2018 ο Ερντογάν τον έστειλε στο Σουρ στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιάρμπακιρ ως περιφερειάρχη. Κατείχε επίσης τη θέση του αναπληρωτή δημάρχου της περιφέρειας μετά την απομάκρυνση του εκλεγμένου Κούρδου δημάρχου από την κυβέρνηση. Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους προήχθη για να υπηρετήσει ως αναπληρωτής κυβερνήτης του Ντιγιάρμπακιρ.

Η έκθεση επιθεώρησης, με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 2015 και υπογεγραμμένη από τέσσερις ερευνητές, αποκάλυψε επίσης ότι το αστυνομικό τμήμα της γειτονικής επαρχίας Adıyaman, όπου ο βομβιστής αυτοκτονίας διατηρούσε κατοικία, ενημέρωσε τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet) στις 13 Οκτωβρίου 2014 ότι ο βομβιστής είχε ταξιδέψει στη Συρία. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν κοινοποιήθηκε από την Emniyet στην Άγκυρα σε άλλους κλάδους των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο κυβερνήτης και ο επικεφαλής της αστυνομίας στην πόλη διέταξαν τη δημιουργία σημείων ελέγχου για τους επισκέπτες μια ημέρα πριν από τη βομβιστική επίθεση και την ημέρα της επίθεσης, στοχεύοντας κυρίως τα μέλη της ομάδας SGDF ως πιθανούς ταραχοποιούς δίχως όμως να εστιάζουν στην απειλή του ISIS. Δύο μέλη της ομάδας, ο Emrah Ilingi και ο Servet Toygar, συνελήφθησαν από την αστυνομία σε σημείο ελέγχου, καθώς εκκρεμούσαν εναντίον τους εντάλματα σύλληψης. Η ομάδα παρακολουθούνταν στενά από τις μυστικές υπηρεσίες όσο βρίσκονταν στην πόλη.

Ωστόσο, η αστυνομία δεν έστησε σημείο ελέγχου ασφαλείας στη μοναδική είσοδο του πολιτιστικού κέντρου, παρά το γεγονός ότι διέθετε ένταλμα από δικαστή, ο οποίος στις 7 Ιουλίου εξουσιοδότησε την αστυνομία να ερευνήσει οποιονδήποτε για ένα μήνα, μέχρι τις 8 Αυγούστου, στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων κατά των απειλών για την ασφάλεια. Το ένταλμα ανέφερε συγκεκριμένα την «11 Nisan», την οδό όπου βρισκόταν ο χώρος.

Οι επιθεωρητές σημείωσαν στην έκθεσή τους ότι η αστυνομία θα μπορούσε να είχε αναπτύξει μια μονάδα και να είχε δημιουργήσει ένα ασφαλές σημείο στην πύλη για τους ανθρώπους που εισέρχονταν στον χώρο με βάση το ένταλμα του δικαστή και ενδεχομένως να είχε συλλάβει τον βομβιστή αυτοκτονίας πριν ανατιναχθεί.

Επιπλέον, μια διαταγή που εκδόθηκε από τον κυβερνήτη της Şanlıurfa Izzettin Kucuk στις 17 Ιουλίου απαριθμούσε τα μέτρα ασφαλείας που έπρεπε να λάβει η αστυνομία της περιοχής ενόψει της επίσκεψης της ομάδας SGDF στην πόλη και ανέφερε συγκεκριμένα την επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας, ζητώντας από όλες τις αστυνομικές μονάδες να είναι σε επαγρύπνηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο, ούτε ο περιφερειάρχης ούτε ο αρχηγός της αστυνομίας Mehmet Yapalıal διέταξαν τη δημιουργία ενός ασφαλούς σημείου ελέγχου στο πολιτιστικό κέντρο ή γύρω από αυτό για να συλλάβουν τον βομβιστή αυτοκτονίας. Ως αποτέλεσμα, οι επιθεωρητές συνέστησαν στην κυβέρνηση να χορηγήσει άδεια για τη δίωξη και των δύο.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έδωσε άδεια μόνο για τον αρχηγό της αστυνομίας, απορρίπτοντας το αίτημα για τον περιφερειάρχη. Ακόμη και η δίωξη του αρχηγού της αστυνομίας αποδείχθηκε ότι ήταν απλώς συμβολική. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και η δίκη κατέληξε σε καταδίκη και οκτάμηνη ποινή. Όμως οι δικαστές μετέτρεψαν την ποινή σε πρόστιμο 7.500 τουρκικών λιρών (περίπου 133 δολάρια), πληρωτέο σε 12 μηνιαίες δόσεις, επιτρέποντάς του να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Η καριέρα του Yapalıal στο αστυνομικό τμήμα δεν επηρεάστηκε στο ελάχιστο από αυτό. Σε αυτό που θεωρήθηκε ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του, ο πρόεδρος Ερντογάν τον διόρισε περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό Fethiye, μια πόλη στη δυτική επαρχία Muğla.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Nordic Monitor