Ως «νομική ανάγκη» χαρακτηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υποστηρίζοντας ότι θα διατηρηθεί η ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα του μνημείου.
«Πιστεύω ότι είναι νομική ανάγκη να ξανανοίξουμε την Αγία Σοφία για λατρεία», δήλωσε ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ εν αναμονή πιθανότατα σήμερα της σχετικής απόφασης του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας , προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε γνώμη για την υπό εξέλιξη προσφυγή σχετικά με την Αγία Σοφία. Όταν ανακοινωθεί η απόφαση, θα τη μάθουμε μαζί με όλους. Πέρα όμως από την υπό εξέλιξη υπόθεση, πιστεύω ότι είναι νομική ανάγκη να ανοίξει ξανά η Αγία Σοφία για λατρεία. Η Αγία Σοφία είναι ίδρυμα. Είναι νομικός όρος η Αγία Σοφία, η οποία ήταν τζαμί, να λειτουργήσει ξανά όπως ορίζει ο αρχικός σκοπός της».
Ο Τούρκος υπ. Δικαιοσύνης θεωρεί ότι το θέμα, για το οποίο η Unesco ζήτησε διάλογο με νέα της παρέμβαση, είναι πρωτίστως νομικό και μετά πολιτικό. «Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου. Η ακρόαση έγινε και τώρα η διαδικασία έφτασε στο στάδιο της απόφασης. Πιστεύω ότι είναι μια απόφαση που θα ληφθεί από τη δικαιοσύνη, μια απόφαση που θα ληφθεί από τον πρόεδρό μας, επομένως, θα είναι μια απόφαση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του έθνους μας», λέει ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ. «Θα προστατευτεί η πολιτιστική της αξία. Η ιστορική της ταυτότητα θα διατηρηθεί, αλλά πρωταρχικός σκοπός είναι να μετατραπεί σε τόπο λατρείας, είναι η προσδοκία ολόκληρης της κοινωνίας».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι σε περίπτωση που η Αγία Σοφία ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή θα μπορεί να λειτουργεί και ως τζαμί και ως μουσείο υποστηρίζοντας ότι και ο ναός της Παναγίας των Παρισίων λειτουργεί ταυτόχρονα ως εκκλησία και ως μουσείο.
Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας είπε ότι «το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αφαιρεί από την αξία της ως ιστορικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς» και ότι «περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να την επισκέπτονται». Ανέφερε δε ότι τόσο το Μπλε Τζαμί, όσο και το Φατιχιέ Τζαμί και το Σουλεϊμανιγέ λειτουργούν και ως τζαμιά και ως μουσεία, ενώ είπε ότι και ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων λειτουργεί ανάλογα, τόσο ως ναός όσο και ως μουσείο.