Σε χαμηλό εξαμήνου υποχώρησε την Τρίτη η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, με ένα αμερικανικό δολάριο να αντιστοιχεί πλέον με 16,74 λίρες. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Παράλληλα, η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/λίρας έφθασε στο 17,91 που είναι επίσης το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.
Παράλληλα, παρά την αύξηση παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι αυξήθηκε πάνω από τα 120 δολάρια, προκαλώντας σοβαρές πιέσεις στον τουρκικό πληθυσμό, με τον – επίσημο- πληθωρισμό να ανέρχεται στο 73,5% σε ιστορικό υψηλό 23 ετών το Μάιο.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πάντως χθες ότι θέλει να μειώσει και πάλι τα επιτόκια, μολονότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 73,5%.
«Να μην το περιμένει κανείς αυτό από εμάς. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τα επιτόκια. Αντιθέτως, θα συνεχίσουμε να τα μειώνουμε», είπε ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει, σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό. Στα τέλη του 2021 υποχρέωσε την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια από το 19% στο 14%, μεταξύ Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, προκαλώντας την κατάρρευση του νομίσματος.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανήλθε στο 73,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 1998, λόγω της αύξησης στην τιμή των καυσίμων και των τροφίμων, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, η αντιπολίτευση και πολλοί οικονομολόγοι κατηγορούν την στατιστική υπηρεσία (Tüik) ότι υποτιμά την πραγματική έκταση του πληθωρισμού.
«Δεν έχουμε πρόβλημα πληθωρισμού, αλλά πρόβλημα ακρίβειας ζωής», είπε ο Ερντογάν.