Τουρκία: Μετά την «εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ», ο Ερντογάν υποδέχεται τον Μαχμούντ Αμπάς

«Το γεγονός ότι εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα κάνει υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου

Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ δεν σημαίνει ότι η Τουρκία αλλάζει την πολιτική της αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, διαβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ώρα που η Άγκυρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Η επίσκεψη του Αμπάς, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα το βράδυ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση ότι Τουρκία και Ισραήλ αποκαθιστούν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις και θα ανταλλάξουν πρεσβευτές.

«Το γεγονός ότι εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα κάνει υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, ακόμη κι αν δεν συμφωνούμε σε όλα», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός στη διάρκεια συνέντευξής του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global.

Οι δύο χώρες είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους το 2018 μετά τον θάνατο Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επίσκεψη του Παλαιστίνιου προέδρου ενδέχεται να αποτελεί ευκαιρία για την Τουρκία να δείξει ότι εξακολουθεί να στηρίζει τους συμμάχους της.

Ο Ερντογάν, ένθερμος υποστηρικτής των Παλαιστινίων, έχει στο παρελθόν επικρίνει την πολιτική του Ισραήλ απέναντί τους.

Λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τα μέσα Ιουνίου 2023, έχει εντείνει τις πρωτοβουλίες του για την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με πολλές περιφερειακές δυνάμεις, ανάμεσά τους η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναζητώντας επενδύσεις και τουρίστες.

Στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των διμερών τους σχέσεων, θα αποκατασταθούν και οι άμεσες πτήσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, οι Παλαιστίνιοι ηγέτες «τόσο της Φάταχ όσο και της Χαμάς επιθυμούν την εξομάλυνση των σχέσεών μας με το Ισραήλ». «Μας λένε ότι είναι σημαντικό και για εκείνους (…) Αυτός ο διάλογος θα είναι ωφέλιμος για την υπεράσπιση του παλαιστινιακού σκοπού», υπογράμμισε.