Τουρκία: Mαζική παραγωγή πυραύλων και σχέδια για «ηλεκτρονικό πόλεμο» – Πρόγραμμα «μαμούθ» για τον εξοπλισμό της χώρας

Τι αποφασίστηκε για τα F-16

Επικίνδυνα ανεβαίνει το θερμόμετρο στα Ελληνοτουρκικά εν μέσω χειμώνα.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε 25 εξοπλιστικά προγράμματα της εγχώριας αμυντικής της βιομηχανίας, τα οποία στρέφονται ευθέως κατά της Ελλάδας, την ώρα μάλιστα που κατηγορεί την Αθήνα για επιθετικότητα και γίνεται σχεδόν καθημερινή αναφορά στην ανάγκη για αποστρατικοποίηση των νησιών.

Στη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής για την τουρκική αμυντική βιομηχανία, υπό την προεδρία του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώθηκε η μαζική παραγωγή των βαλλιστικών πυραύλων Tayfun, για τους οποίους στόχος αποτελεί να φτάσουν τα 1.000 χλμ βεληνεκές.

Η Τουρκία προσδοκά σε πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία και ως εκ τούτου ελήφθησαν αποφάσεις για 25 προγράμματα, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παραγωγή τριών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για μαζική παραγωγή αντιαεροπορικών πυραύλων Siper, Hisar και Sungur, αντιπλοϊκών Atmaca, καθοδηγούμενων από λέιζερ Karaok και πυραύλων αέρος-αέρος Gokdogan και Bozdogan.

 

Αξιολογήσεις

Επιπλέον, αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής πτήσης του πρώτου τουρκικού μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους KIZILELMA, ενώ συζητήθηκαν οι νέες δυνατότητες των τουρκικών UAV. Παράλληλα, δρομολογήθηκαν προγράμματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των F-16, νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ραντάρ, διάφορες αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές πλατφόρμες, συστήματα επικοινωνίας και πληροφοριών και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

 

«Δικαίωμά μας»

Για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας μίλησε στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero» ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και τόνισε πως «το συνεχώς εξελισσόμενο και απρόβλεπτο περιβάλλον ασφαλείας απαιτεί μια ισχυρή εγχώρια αμυντική βιομηχανία». Ο ίδιος επανέλαβε πως η Τουρκία «δεν θα ζητήσει άδεια από κανέναν για να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα».