Στο κόκκινο η διπλωματική ένταση, με την Τουρκία να ζητάει άμεση αποστρατιωτικοποίηση και να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Παράλληλα, ξεκινά νέος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Σε μια ευρύτερη στρατηγική από την πλευρά της Τουρκίας διαφαίνεται ότι εντάσσεται η ένταση στα ελληνοτουρκικά, τη στιγμή που επιχειρεί εξομάλυνση των σχέσεών της με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.
Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο νέος γύρος θα διεξαχθεί στη σκιά της έντασης που διέπει το τελευταίο διάστημα τις ελληνοτρουρκικές σχέσεις μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και του ίδιου του προέδρου Ερντογάν για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά.
Ο Τσαβούσογλου κάνει λόγο για «διαβουλεύσεις» και όχι διερευνητικές επαφές
«Ο Τσαβούσογλου είχε θίξει σε δηλώσεις του τον όρο «διαβουλεύσεις» και τον όρο «διερευνητικές» αναφερόμενος στις επαφές των δύο χωρών. Ο όρος διαβουλεύση έχει το νόημα ότι εμέις συζητάμε συγκεκριμένη αντζέντα, δεν συζητάμε για το πώς θα συζητήσουμε», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Γιάννης Μάζης.
«Η μέθοδος της Τουρκίας είναι γνωστή εδώ και καιρό και θα μαε κάνει και χάρη εάν αφαιρέσει και κάποια ζητήματα. Δεν είναι αρεστό το γεγονός ότι η γκάμα της έντασης από πλευράς Τουρκίας οξύνεται ακόμη περισσότερο. Αυτό εκπαιδεύει τον τουρκικο λαό και την διεθνή κοινότητα για κάτι που θα έρθει. Η συγκυρία με την Ουκρανία είναι οξεία και αυτό το εκμεταλλεύεται η Τουρκία για να προσφέρει υπηρεσίες στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.
«Τέλος, η Τουρκία δεν προσφέρει υπηρεσίες στις ΗΠΑ δωρεάν, αλλά παίρνει αντάλλαγμα από τις ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση των εντάσεων. Το θερμόμετρο το ορίζει η Ουκρανία προς το παρόν», κατέληξε λέγοντας ο κ. Μάζης.