Τουρκία: Ηγετική ομιλία Ιμάμογλου μετά την καταδίκη του -Μπηχτές για Ερντογάν, αποθέωση σε αγώνα μπάσκετ (Bίντεο)

Λίγες ώρες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του, ο Εκρέμ Ιμάμογλου βγήκε από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης και έκανε μία ηγετική ομιλία μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του

Λίγες ώρες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του, ο Εκρέμ Ιμάμογλου βγήκε από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης και έκανε μία ηγετική ομιλία μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του.

Ο δήμαρχος της Πόλης κάλεσε τους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν και μάλιστα κατά την ομιλία του χρησιμοποίησε λόγια του Ερντογάν (τον οποίο φωτογράφισε ως υπεύθυνο για την πρωτόδικη καταδίκη του), λέγοντας χαρακτηριστικά, μέσα σε αποθέωση.
 

«”Πρέπει να το έχουν καταλάβει ότι δεν θα μπορέσουν να σταθούν μπροστά μας στις κάλπες. Και γι’ αυτό επέλεξαν αυτή την οδό. Αυτή είναι η στρεβλή οδός. Διότι θα έρθει μία ημέρα που κι αυτοί που πολιτικοποιούν τη δικαιοσύνη θα την έχουν ανάγκη”. Πόσο σωστές προτάσεις; Κι εγώ αυτό σκέφτομαι. Αλλά αυτά τα λόγια δεν είναι οι προτάσεις που εσύ ο ίδιος είπες για να λάβουν τη σημερινή απόφαση; Αυτά δεν είναι δικά σου λόγια».

Αμέσως μετά την ομιλία του, ο Ιμάμογλου πήγε στο γήπεδο μπάσκετ της Εφές, η οποία φιλοξενεί την Μπασκόνια για την Euroleague. Με την είσοδό του στις κερκίδες, όλο το στάδιο τον χειροκρότησε, δείχνοντας πως τον στηρίζει.

 

Πόσο και γιατί καταδικάστηκε ο Ιμάμογλου

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης καταδικάστηκε σε πάνω από δύο χρόνια φυλάκιση και του επιβλήθηκε «πολιτική απαγόρευση» από δικαστήριο στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν τιμωρήθηκε πρωτόδικα με φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών για προσβολή των μελών του Εκλογικού Συμβουλίου.

Η ποινή αυτή στερεί ντε φάκτο τον Ιμάμογλου από τα πολιτικά δικαιώματά του, έξι μήνες πριν από τις εκλογές. Ωστόσο, ο συνήγορός του, Κεμάλ Πολάτ, είπε ότι θα ασκήσει έφεση, η οποία έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για την ποινή.

Ο 52χρονος δήμαρχος, ο οποίος προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), θεωρείτο πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, απέναντι στον Ερντογάν. Η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη επιλέξει τον υποψήφιό της στις εκλογές αυτές.

Η δίκη του Ιμάμογλου αφορούσε δηλώσεις που έκανε το 2019, στις οποίες χαρακτήρισε «ηλίθιους» εκείνους που ακύρωσαν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες είχε κερδίσει ο ίδιος.

Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2023 θεωρείται ότι θα κριθεί από την ικανότητα του CHP και των άλλων κομμάτων να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να στηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο απέναντι στον Ερντογάν και το AKP, που κυβερνούν την Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες.