Στενεύει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η λίρα κατρακυλά καθημερινά σε νέα αρνητικά ρεκόρ και η οικονομική κρίση λαμβάνει πλέον πολύ ανησυχητικές διαστάσεις.
Η λαϊκή δυσαρέσκεια έχει ως αποδέκτη τον τούρκο πρόεδρο, καθώς οι πολίτες χρεώνουν την κρίση σε εκείνον, με αποτέλεσμα η δημοτικότητά του να καταρρέει.
Την ίδια στιγμή, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι αυτή η κατάσταση φέρνει πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές, τις οποίες πλέον ζητά επιτακτικά και η αντιπολίτευση. Μάλιστα, τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης προχωρούν και σε μια σημαντική κίνηση -και σε πρακτικό αλλά και σε συμβολικό επίπεδο- για το μέλλον της χώρας, ό,τι κι αν μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Η συμφωνία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης
Όπως αποκαλύπτει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahvalnews.com, επικαλούμενη πληροφορίες τουρκικού ιστοτόπου, έξι κόμματα της αντιπολίτευσης πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία με στόχο την αποκατάσταση του κοινοβουλευτικού συστήματος στη χώρα.
Ο περιορισμός της προεδρικής θητείας και οι εκτελεστικές εξουσίες του προέδρου είναι, επίσης, μεταξύ των στόχων της αντιπολίτευσης.
Όπως προβλέπει η συμφωνία, η θέση του προέδρου θα είναι πολιτικά αμερόληπτη και δεν θα μπορεί (σ.σ. ο πρόεδρος) να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική μετά τη λήξη της θητείας.
Επίσης, τα κόμματα εστιάζουν στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, των ΜΜΕ και του ακαδημαϊκού κόσμου, στους νόμους που διέπουν τις εκλογές και τα πολιτικά κόμματα, καθώς και στη διάκριση των εξουσιών.
Τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, στα οποία περιλαμβάνεται το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκίνησαν μια σειρά συναντήσεων με στόχο να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σύνολο πολιτικών αρχών μέχρι το τέλος του έτους.
Στελέχη από το CHP, το Καλό Κόμμα, το Ισλαμιστικό Κόμμα Ευδαιμονίας, το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα, το Κόμμα του Μέλλοντος και το Κόμμα Ανάπτυξης και Προόδου αναμένεται να πραγματοποιήσουν εκ νέου συνάντηση την Τρίτη προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία προτού την παρουσιάσουν στους ηγέτες των κομμάτων.
Τα στελέχη των κομμάτων συμφώνησαν, επίσης, κατ’ αρχήν να μειώσουν το εκλογικό όριο που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο στο 3% από 10%, καθώς και να διορίζουν υπουργούς μέλη του κοινοβουλίου.