Αμετανόητος ως προς την στήριξη της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων, παρά τον ευτελισμό της λίρας και την εκτίναξη του πληθωρισμού παραμένει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μάλιστα, ο νέος υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε γύρο επαφών με ανθρώπους της αγοράς για να τους πείσει για την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής.
Ωστόσο, στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης πολλοί Τούρκοι διαδήλωσαν (και) σήμερα κατά της οικονομικής ανέχειας και των επιλογών της κυβέρνησης.
Ο Νουρεντίν Νεμπατί, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε υπουργό Οικονομικών, μετά την παραίτηση-εκδίωξη του Λουτφί Ελβάν, που δυσκολευόταν όλο και περισσότερο να κρύψει τη δυσφορία του για την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, ξεκίνησε γύρο επαφών για να διαβεβαιώσει την αγορά πως η κυβέρνηση παραμένει εστιασμένη σε οικονομικές πολιτικές ελεύθερης αγοράς.
Μάλιστα, η συνάντηση του με ένα ευρύ κύκλο 60 επιχειρηματιών και τραπεζιτών, από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνδέσμων και επιμελητηρίων, διήρκησε συνολικά έξι(!) ώρες με τον ίδιο να προβάλει τις θέσεις της κυβέρνησης και την πρόθεση της να συνεχίσει να προάγει πολιτικές της ελεύθερης αγοράς, αλλά και να εισακούει τα αιτήματα των επιχειρηματιών.
Η συζήτηση του κυρίου Νεμπατί με τους επιχειρηματίες επεκτάθηκε σε διάφορα θέματα, από την αύξηση του πληθωρισμού έως τη φορολογική πολιτική, όμως δύσκολα οποιοσδήποτε θα τολμούσε να αγγίξει το ακανθώδες ζήτημα των επιτοκίων, για το οποίο ο Ερντογάν φαίνεται να έχει δώσει ρητές οδηγίες. Εξάλλου ο ίδιος ο Νεμπατί έχει εμφανιστεί να στηρίζει θερμά τις επιλογές του Προέδρου, μια θέση χάρη στην οποία διασφάλισε και την προαγωγή του.
Μόλις μια εβδομάδα πριν την αλλαγή σκυτάλης στην κορυφή του υπουργείου Οικονομικών, ο κύριος Νεμπατί είχε μιλήσει δημοσίως υπέρ της προσπάθειας του προέδρου να περιορίσει το κόστος του δανεισμού, επισημαίνοντας πως η Τουρκία προσπαθούσε επί χρόνια να εφαρμόσει μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων που θα στηρίξει τις εξαγωγές και την ανάπτυξη της, αλλά αντιμετώπιζε ισχυρή αντίσταση.
Τελικά με έναν νέο διοικητή στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας και τώρα έναν νέο υπουργό Οικονομικών η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι μονόδρομος. Ήδη η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές από τον Σεπτέμβριο, συνολικά κατά 400 μονάδες βάσης, στο 15%, και την ερχόμενη εβδομάδα όλα δείχνουν πως θα προχωρήσει και σε μια ακόμη περικοπή της τάξεως των 100 μονάδων βάσης.
«Είχαμε τη συνάντηση, που ήταν το φάρμακο που χρειαζόμασταν. Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν θέλει να σκέφτεται αν το δολάριο θα πέσει στις 9 λίρες ή θα ανέβει στις 14, θέλει να είναι σαφές πως δεν θα υπάρχει κανένας συμβιβασμός ως προς την τήρηση των κανόνων της ελεύθερης αγοράς» υποστήριξε, σχολιάζοντας τη συνάντηση, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ναίλ Ολμπάκ.
Βεβαίως, δεν είναι διόλου βέβαιο (και σίγουρα είναι δύσκολο να διαπιστωθεί) κατά πόσο οι επιχειρηματίες μπορεί να είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, την κατάρρευση της λίρας έως και στο 14 έναντι του δολαρίου και τις υποβαθμίσεις της τουρκικής οικονομίας που έχουν οδηγήσει σε μαζική έξοδο των ξένων επενδυτών. Όμως, κι αν είναι δυσαρεστημένοι, δύσκολα θα τολμούσαν να το εκφράσουν, ειδικά δε, δημοσίως.
Αντιθέτως, ο απλός κόσμος άφησε την οργή του να εκδηλωθεί σήμερα, όπως φάνηκε στην αντικυβερνητική διαδήλωση που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με φόντο την κατάρρευση της λίρας κατά 46% έναντι του δολαρίου και την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 21% που έχει διαβρώσει τα εισοδήματα σε ένα διάστημα που οι τιμές σε όλα τα βασικά τρόφιμα έχουν πάρει… φωτιά.
Πηγή: ΟΤ