Τουρκία: Έκθεση – κόλαφος για τη γενοκτονία των Γιαζίντι

Σε έρευνα που διεξήχθη από την βρετανίδα δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Έλενα Κένεντι αναφέρεται επίσης πως τόσο η Συρία όσο και το Ιράκ απέτυχαν να αποτρέψουν τις δολοφονίες

Ομάδα διακεκριμένων δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα συμπεράνει πως η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατηγορίες ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για συνένοχη σε πράξεις γενοκτονίας κατά του λαού των Γιαζίντι.

 

Σε έρευνα που διεξήχθη από την βρετανίδα δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Έλενα Κένεντι αναφέρεται επίσης πως τόσο η Συρία όσο και το Ιράκ απέτυχαν να αποτρέψουν τις δολοφονίες.

 

Στόχος της έκθεση που συντάχθηκε μετά την έρευνα της Κένεντι, σύμφωνα με τη Guardian, είναι να υπογραμμίσει τη δεσμευτική ευθύνη που έχουν τα κράτη να αποτρέψουν τη γενοκτονία στα εδάφη τους, ακόμη και αν διαπράττονται από τρίτους, όπως το Ισλαμικό Κράτος. 

Σύμφωνα με τους νομικούς, υπάρχει ευθύνη βάσει του διεθνούς δικαίου για τα κράτη να αποτρέψουν το έγκλημα της γενοκτονίας βάσει σχετικής Σύμβασης.

Ο σερ Τζέφρι Νάις, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης των Γιαζίντι (YJC), περιέγραψε τη γενοκτονία του λαού των Γιαζίντι ως «μία παράνοια που βασίστηκε στο απόλυτο κακό».

Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί

«Υπήρχαν μηχανισμοί που θα μπορούσαν να είχαν σώσει τους Γιαζίντι», σημείωσε.

Παράλληλα, οι Βρετανοί δικηγόροι συγκεντρώνουν αποδεικτικά στοιχεία για δράση εναντίον χωρών σχετικά με τη γενοκτονία των Γιαζίντι.

Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από τρία χρόνια έρευνας κατά τα οποία διερευνήθηκε η στάση 13 χωρών, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τρεις χώρες δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους για να λάβουν μέτρα πρόληψης της γενοκτονίας. 

Ειδικά για την Τουρκία, την κατηγορούν πως είναι συνένοχοι στις σφαγές, καθώς «απέτυχαν να αστυνομεύσουν τα σύνορα για να σταματήσει η ελεύθερη μετακίνηση μαχητών του ISIS, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού αριθμού Τούρκων υπηκόων».

Η επιτροπή υποστηρίζει ακόμη ότι από τον Απρίλιο του 2014, Τούρκοι αξιωματούχοι έκλεισαν τα μάτια στην πώληση, τη μεταφορά και την υποδούλωση γυναικών και παιδιών Γιαζίντι και βοήθησαν στην εκπαίδευση μαχητών που συνδέονται με τον ISIS, ώστε να πολεμήσουν τους Κούρδους στη Συρία.

Αρνείται τα πάντα η Τουρκία

Η Τουρκία με τη σειρά της αρνείται τις κατηγορίες τις οποίες χαρακτηρίζει «αβάσιμες».

Στην έκθεση επισημαίνεται πως παρόμοιοι ισχυρισμοί έχουν διατυπωθεί και κατά κρατών του Περσικού Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, ωστόσο δεν προσκομίστηκαν επαρκή στοιχεία.

Η 278 σελίδων έκθεση αναγνωρίζει ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2014, το Ιράκ είχε καλέσει τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει τις φρικαλεότητες που διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος, αλλά κατηγόρησε την ιρακινή κυβέρνηση ότι δεν συντονίστηκε με τις κουρδικές αρχές ή δεν έλαβε μέτρα για να εκκενώσει τους Γιαζίντι σε ασφαλές μέρος. 

Και η κυβέρνηση της Συρίας, σύμφωνα με την έκθεση, απέτυχε να αποτρέψει τη μεταφορά και κράτηση των σκλαβωμένων Γιαζίντι στο έδαφός της.

Η Έλενα Κένεντι, αναφέρει ότι «υπάρχει ένας ωκεανός ατιμωρησίας σε σχέση με τη γενοκτονία των Γιαζίντι», σημειώνοντας ότι o ISIS ως μη κρατικός παράγοντας δεν μπορεί να διωχθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Τα κράτη έχουν «αποτύχει στο καθήκον τους να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους για την πρόληψη της γενοκτονίας για διάφορους, απάνθρωπους λόγους». Εάν δεν λογοδοτήσουν, έγραψε, «τότε η υπόσχεση «ποτέ ξανά» είναι κούφια», σημείωσε.