Τουρκία: Εκλογική ήττα του Ερντογάν προβλέπει νέα δημοσκόπηση

Δύσκολα τα πράγματα για τον Τούρκο πρόεδρο

Καθόλου καλά δεν είναι τα νέα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, καθώς τα «χαστούκια» μέσω δημοσκοπήσεων είναι απανωτά.

 

 

Νέα δημοσκόπηση της «Μετροπόλ», παρουσιάζει ως ηττημένο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δεύτερο γύρο, με όποιον από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης βρεθεί αντιμέτωπος.

 

 

Απανωτά δημοσκοπικά χαστούκια

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη, έρευνα της  Yöneylem Research, οι νέοι γυρνούν την πλάτη στον Ερντογάν: Περίπου το 57,5% των ψηφοφόρων που ψηφίζουν για πρώτη φορά στην Τουρκία δηλώνουν ότι δεν θα τον ψηφίσουν ποτέ.  Αντίθετα, μόνο το 19,3% των νέων ψηφοφόρων ηλικίας 18 έως 22 ετών δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν τον νυν πρόεδρο.

Λίγο νωρίτερα έρευνα της Gezici, εμφάνιζε και αυτή, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υστερεί έναντι όλων των άλλων πιθανών υποψηφίων και να ηττάται στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί μεν στον β’ γύρο των εκλογών, πλην όμως εκεί ηττάται από κάθε πιθανό αντίπαλο.

Τον… χαβά τους τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ

Παρόλα αυτά, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στη γείτονα, συνεχίζουν για τρίτη μέρα, να μιλούν για «νίκη του Ερντογάν» στο NATO, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

«Ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε ό,τι ήθελε από τη Μαδρίτη και γυρίζει νικητής», γράφουν, κρίνοντας ότι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Τούρκος πρόεδρος κατόρθωσε να επιτύχει τη συμφωνία άρσης του εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας και να υποχρεώσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία να αναγνωρίσουν ως τρομοκρατικές οργανώσεις το κουρδικό ΡΚΚ και την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, με αντάλλαγμα συναίνεση για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.

«Δεν είπαμε την τελευταία λέξη – Ξεχάστε το ΝΑΤΟ εάν δεν εκδώσετε τους 73 τρομοκράτες» , είναι το μήνυμα από την εφημερίδα Χουριέτ που υπενθυμίζει μάλιστα ότι «η Βόρεια Μακεδονία έκανε 20 χρόνια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Η εφημερίδα Σαμπάχ επαναλαμβάνει ότι εάν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις η Τουρκία θα εμποδίσει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας και παράλληλα υπενθυμίζει ότι το τριμερές σύμφωνο της Μαδρίτης θα είναι «άκυρο εάν δεν εγκριθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση».

Από την εφημερίδα SOZCU εκτός από την γραμμή σχετικά με το ΝΑΤΟ, δημοσιεύεται και φωτογραφία από συνομιλία Ερντογάν-Αναστασιάδη και σχόλιο ότι «η πολιτική κρύβει πάντα υποκρισία».

«Η υποστήριξη του Μπάιντεν για την παράδοση των F-16 στην Τουρκία δημιούργησε διαμάχη,» είναι επίσης τίτλος σε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι Αμερικανοί γερουσιαστές Νικόλ Μαλλιωτάκη και Γκας Μπιλιράκης, που είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες του ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον, αντέδρασαν στη στήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F -16 στην Τουρκία.