Γιατροί σε τουρκικό νοσοκομείο στην Αλεξανδρέττα δήλωσαν ότι αυξάνονται οι ασθενείς που πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες και κρίσεις πανικού μετά τον σεισμό της περασμένης εβδομάδας, που διέλυσε τη ζωή σε 10 πόλεις της Τουρκίας.
“Αρχικά οι ασθενείς… ήταν εκείνοι που τραυματίστηκαν κάτω από τα ερείπια… τώρα περισσότεροι από τους ασθενείς έρχονται με διαταραχή μετατραυματικού στρες, μετά από όλο το σοκ που πέρασαν κατά τη διάρκεια του σεισμού και αυτά που είδαν”, δήλωσε ο ταγματάρχης του Ινδικού Στρατού Beena Tiwari. Πολλοί άνθρωποι έρχονταν με κρίσεις πανικού, πρόσθεσε.
Η έκταση των τραυμάτων που έχουν βιώσει οι επιζώντες είναι τεράστια. Μερικοί έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια μετά από ώρες σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός και σκοτάδι για να ανακαλύψουν ότι μέλη της οικογένειας έχουν πεθάνει ή αγνοούνται και οι πολυσύχναστες γειτονιές όπου ζούσαν έχουν μετατραπεί σε σωρούς από μπάζα.
Ο Tiwari είναι μέρος μιας ομάδας σχεδόν 100 ειδικών από την Ινδία που ίδρυσαν ένα νοσοκομείο πεδίου για τη θεραπεία των επιζώντων του σεισμού, ενός από τους χειρότερους στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, μετά την καταστροφή ενός τοπικού νοσοκομείου.
Το PTSD προκαλείται από πολύ αγχωτικά, τρομακτικά ή ανησυχητικά γεγονότα και τα άτομα με PTSD μπορούν να ξαναζήσουν το τραυματικό γεγονός μέσω εφιάλτων και αναδρομών και μπορεί να έχουν δυσκολίες στον ύπνο και τη συγκέντρωση.
“Οι άνθρωποι μόλις τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν τι τους συνέβη μετά από αυτήν την περίοδο σοκ”, είπε ένας Τούρκος ιατρικός αξιωματούχος.
Στην άλλη πλευρά των συνόρων στη Συρία, ένα αυτοσχέδιο κέντρο που διευθύνεται από τη UNICEF παρείχε στα παιδιά “πρώτες ψυχολογικές βοήθειες”, ενθαρρύνοντάς τα να παίξουν και να αισθάνονται ασφαλή. Στο καταφύγιο υπάρχει ο 9χρονος Ahmad. “Με οποιαδήποτε δυνατή φωνή ή κίνηση, φοβάται. Μερικές φορές όταν κοιμάται ξυπνά και λέει ‘σεισμός'”, είπε ο πατέρας του Χασάν Μοάθ.
Μεταδοτικές ασθένειες
Ο διοικητής του νοσοκομείου της Αλεξανδρέττας Yaduvir Singh είπε ότι βλέπουν επίσης περισσότερους ασθενείς με μολυσματικές ασθένειες και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και οι χιλιάδες άνθρωποι που ζουν σε σκηνές έξω σε χαμηλές θερμοκρασίες θα υποφέρουν σκληρά.
“Αρχικά, είχαμε πολλά τραύματα, ανθρώπους που έμειναν θαμμένοι στα ερείπια για μεγάλο χρονικό διάστημα, για 72 ώρες, για 90 ώρες”, είπε.
“Σε ένα άτομο χρειάστηκε να κάνουμε ακρωτηριασμό για να σώσουμε τη ζωή του… υπήρχαν χειρουργικές επεμβάσεις που σώζουν ζωή και άκρα. Τώρα το προφίλ της υπόθεσης αλλάζει”.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ξεκινήσει μια καμπάνια για συγκέντρωση 43 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή φροντίδας και αποκατάστασης τραυματισμών, βασικών φαρμάκων, ψυχικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και για να συνεχιστούν οι συνήθεις υπηρεσίες υγείας στην Τουρκία. “Οι ανάγκες είναι τεράστιες, αυξάνονται κάθε ώρα. Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι και στις δύο χώρες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια”, δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, σε δήλωση. “Μόλις πάνω από μια εβδομάδα από αυτή την τρομερή τραγωδία, υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες για αναδυόμενα ζητήματα υγείας που συνδέονται με το κρύο, την υγιεινή και την υγιεινή και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών”, πρόσθεσε.