Αδειάζει η κλεψύδρα για τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν το οποίο θα βγει αύριο 9 Αυγούστου από το λιμάνι Τασούκου, για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.
Τα επικρατέστερα σενάρια για την πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου είναι δύο: Το ένα αφορά σε έρευνες σε οικόπεδο βορείως των Κατεχομένων μεταξύ Κύπρου-Τουρκίας, για το οποίο έχει παρανόμως παραχωρηθεί άδεια για έρευνες και το δεύτερο να επιχειρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, κοντά σε κάποιο από τα οικόπεδα που έχουν δημοπρατηθεί από την κυπριακή δημοκρατία.
Το ακριβές σημείο που σχεδιάζει να «τρυπήσει» το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, θα ανακοινώσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτός απροόπτου. Την ίδια ώρα, Αθήνα και Λευκωσία εξετάζουν το ενδεχόμενο το τουρκικό γεωτρύπανο να κινηθεί στο 6ο τεμάχιο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.
Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, το γεγονός ότι οι αρμόδιες κυβερνητικές αρχές της Τουρκίας, ενώ προφανώς γνωρίζουν ήδη, αποφεύγουν να αναφέρουν τη θαλάσσια περιοχή όπου θα κινηθεί το γεωτρύπανο, δείχνει ότι η Αγκυρα επιδιώκει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να χρησιμοποιήσει την έξοδο του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» ως διαπραγματευτικό χαρτί, προκειμένου να εκβιάσει κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και το ΝΑΤΟ για να ικανοποιήσει ορισμένα από τα αιτήματά της, με αντάλλαγμα τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και στη ΝΑ πτέρυγα της Συμμαχίας.
Τσελίκ: «Η Τουρκία είναι ασταμάτητη»
«Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, το τέλος θα είναι μόνο απογοήτευση», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ αναφερόμενος στην νέα αποστολή του γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν».
Ο Ομέρ Τσελίκ σε ομιλία του στα Άδανα, είπε ότι «ας μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα της χερσαίας πατρίδας, της γαλάζιας πατρίδας ή της εναέριας πατρίδας».
«Δεν θα δώσουμε σε κανέναν ούτε βότσαλο, ούτε σταγόνα νερό, ούτε μια σπιθαμή αέρα της πατρίδας μας. Σύντομα, ο πρόεδρος μας θα αποχαιρετήσει το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν από τη Μερσίνη. Πρόκειται για βήματα που γίνονται με αποφασιστικότητα και δύναμη για την προστασία των συμφερόντων τόσο της Τουρκίας όσο και της “ΤΔΒΚ”. Γιατί υπάρχουν πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε σημεία που βρήκαν αυτά τα πλοία κάτω από τη θάλασσα και το υπέδαφος, που είναι ο πλούτος του έθνους μας. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες για να τα εξορύξουμε και να τα θέσουμε στην υπηρεσία των πολιτών μας», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος, όταν η Τουρκία αρχίζει τις έρευνες αυτές, «η Ελλάδα ξεκινά αμέσως τις προκλήσεις». «Ορισμένες χώρες αρχίζουν να υποστηρίζουν αυτές τις προκλήσεις. Ό,τι και να κάνει το κακομαθημένο παιδί της Δύσης, η Ελλάδα, ό,τι και να πει κανείς, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Τουρκικό Ναυτικό θα δείξει και θα συνεχίσει να δείχνει πόσο δίκιο έχουμε στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας προστατεύοντας αυτά τα γεωτρύπανα.
Για αυτό κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην πατρίδα και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Το τέλος θα είναι μόνο απογοήτευση. Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την ενότητα και την αδιαίρετη ακεραιότητά της. Η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει, η Τουρκία δεν μπορεί να νικηθεί, η Τουρκία δεν μπορεί να εμποδιστεί, την Τουρκία δεν μπορούν να την σταματήσουν», ανέφερε ο Ομέρ Τσελικ.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, το γεωτρύπανο Αμπτουλχαμίτ Χαν είναι έτοιμο για να ξεκινήσει την πρώτη του αποστολή. Με ανάρτησή του στο twitter ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρει ότι το τέταρτο γεωτρύπανο μετράει μέρες για να βρεθεί στα βαθιά νερά της Μεσογείου.
Ελληνική αντίδραση
Η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται τρία πιθανά σενάρια, τα οποία χαρακτηρίζονται ως χαμηλής, μεσαίας και υψηλής έντασης, με ανάλογους τρόπους αντιμετώπισης της πιθανής απειλής που θα προκύψει από τη δράση του τουρκικού γεωτρύπανου και των πλοίων της συνοδείας του για τα κυριαρχικά και επικυριαρχικά δικαιώματα της χώρα μας στις θαλάσσιες περιοχές που της ανήκουν, με βάση το δίκαιο της θάλασσας και τις σχετικές διεθνείς συνθήκες.
Μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά της χώρας μας έχει ήδη υπάρξει άλλωστε, καθώς όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει στη διεξαγωγή ερευνών μέσα στο καλοκαίρι, οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες μέσω της ΝΟΤΑΜ Α1781/22 έσπευσαν να δεσμεύσουν πέντε περιοχές για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Η δέσμευση των περιοχών ξεκίνησε να ισχύει από τις 21 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου.
Ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θεωρούν ότι η Τουρκία θα αποφύγει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να ανεβάσει σημαντικά τους τόνους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιλέγοντας να περιορίσει την κίνηση του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» σε περιοχές της ΝΑ Μεσογείου οι οποίες είτε θα βρίσκονται εντελώς εκτός, είτε στα όρια της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Πρόκειται για ένα σενάριο χαμηλής έντασης, με την αντίδραση της ελληνικής πλευράς να μην είναι ιδιαίτερα δυναμική επί του επιχειρησιακού πεδίου, δεδομένου ότι το τουρκικό σκάφος θα επιλέξει να κινηθεί είτε εντός της τουρκικής ΑΟΖ, είτε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα νότια τουρκικά παράλια και το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
«Το σίγουρο είναι πως σε κάθε τουρκικό πολεμικό πλοίο ή αεροσκάφος που θα επιχειρεί στην περιοχή ερευνών του γεωτρύπανου, θα αντιστοιχεί και ένα δικό μας», τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.