Το SPD κρίνει ότι ο Σρέντερ μπορεί να παραμείνει στο κόμμα

Προσέφυγαν εναντίον του κομματικές οργανώσεις - Η αρμόδια επιτροπή έκρινε ότι «δεν κρίνεται ένοχος για παραβίαση του Κανονισμού, αφού δεν μπορεί να αποδειχθεί καμία παράβαση»

Η Επιτροπή Διαιτησίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ μπορεί να παραμείνει στο κόμμα, καθώς, όπως αναφέρεται στην αιτιολόγηση της απόφασης, «δεν κρίνεται ένοχος για παραβίαση του Κανονισμού του SPD, αφού δεν μπορεί να αποδειχθεί καμία παράβαση».

«Όσο και αν θα ήταν πολιτικά επιθυμητή μια ξεκάθαρη αποστασιοποίηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία και τον πρόεδρό της και μια απομάκρυνση από τα συμβούλια των (ρωσικών) εταιριών φυσικού αερίου, συνοπτικά, δεν μπορεί να διαπιστωθεί ή να αποδειχθεί παραβίαση του Κανονισμού του κόμματος», επισήμανε το αρμόδιο όργανο του SPD.

Στην Επιτροπή είχαν προσφύγει τοπικές οργανώσεις του κόμματος ζητώντας τη διαγραφή του Γκέρχαρντ Σρέντερ, λόγω των σχέσεών του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην καγκελάριος δεν προσήλθε στην ακρόαση που είχε προγραμματιστεί για τις 14 Ιουλίου και, αντί για οποιαδήποτε μαρτυρία του, αξιολογήθηκαν οι δηλώσεις του σε πρόσφατες συνεντεύξεις.

Η Επιτροπή Διαιτησίας κατέληξε ακόμη στο συμπέρασμα ότι ο πρώην καγκελάριος έλαβε αποστάσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν υπάρχει ένδειξη ότι ενθάρρυνε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις πράξεις του. Επιπλέον, οι προσωπικές φιλίες ανήκουν στην σφαίρα του ιδιωτικού βίου του ατόμου, «ανεξαρτήτως του πόσο αδιανόητη ή δύσκολο να κατανοηθεί είναι αυτή η σχέση από σοσιαλδημοκρατική άποψη», σημειώνεται στην απόφαση.