Το σούπερ γιοτ του Πούτιν έγινε… «φάλαινα δολοφόνος» – Εντοπίστηκε στις ακτές της Εσθονίας (Βίντεο)

Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου αποκαλύπτουν ότι το «Graceful» έχει νέο όνομα: «Kosatka», που στα ρωσικά σημαίνει «φάλαινα δολοφόνος».

Το δεύτερο μεγαλύτερο σούπερ γιοτ του Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται σε κίνηση. Το «Graceful», αξίας 119 εκατομμυρίων δολαρίων, του Ρώσου προέδρου εντοπίστηκε στις ακτές της Εσθονίας και μάλιστα με νέο όνομα, σύμφωνα με το «Forbes».

 

Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου αποκαλύπτουν ότι το «Graceful» έχει νέο όνομα: «Kosatka», που στα ρωσικά σημαίνει «φάλαινα δολοφόνος». 

Μάλιστα, το «Forbes», το οποίο ενημερώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του TheYachtPhoto.com και παρατηρητή σκαφών αναψυχής, Peter Seyfferth, συνέκρινε φωτογραφίες του «Graceful», που είναι διαθέσιμες σε ιστοσελίδες της βιομηχανίας σκαφών αναψυχής, με τη φωτογραφία του «Kosatka» και η ταύτιση είναι ορατή.

Η θαλαμηγός ταξίδευε προς βορρά στη Βαλτική Θάλασσα, δυτικά του εσθονικού νησιού Saaremaa. Οι φωτογραφίες δείχνουν το σούπερ γιοτ να συνοδεύεται από ένα σκάφος της ρωσικής ακτοφυλακής, πιθανώς καθ’ οδόν προς την Αγία Πετρούπολη.

Δεν είναι σαφές πότε το «Graceful» άλλαξε το όνομά του σε «Kosatka» ή πότε αναχώρησε από το Καλίνινγκραντ, ένα ρωσικό έδαφος που βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία.

Ο αναμεταδότης του σκάφους είναι απενεργοποιημένος, τουλάχιστον, από τις 30 Αυγούστου, σύμφωνα με την υπηρεσία εντοπισμού πλοίων MarineTraffic, όταν βρισκόταν ακόμη στο Καλίνινγκραντ.

Το «Kosatka» -που τότε ονομαζόταν «Graceful»- απέπλευσε από το γερμανικό λιμάνι του Αμβούργου στις 7 Φεβρουαρίου, δεκαεπτά ημέρες πριν από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Έφυγε για τη Ρωσία μετά από μια πεντάμηνη μετασκευή στα ναυπηγεία της Blohm+Voss, της εταιρείας που κατασκεύασε το σκάφος το 2014. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στο «Graceful» μαζί με άλλα τρία γιοτ που συνδέονται με τον Πούτιν στις 2 Ιουνίου.

Καταχωρημένο στη Ρωσία, το «Kosatka» διαθέτει εσωτερική πισίνα που μετατρέπεται σε θέατρο και πίστα χορού, ελικοδρόμιο και σουίτες για έως και 12 άτομα. Το πλοίο διαθέτει, επίσης, ντουλάπια αποθήκευσης πετσετών πισίνας που λειτουργούν και ως μπαρ βότκας και κάβα κρασιού, που μπορεί να αποθηκεύσει έως και 400 φιάλες.

Σύμφωνα με έρευνα του BBC News που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, το γιοτ ανήκει σήμερα στην JSC Argument με έδρα τη Μόσχα, στην οποία το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις μαζί με τον μοναδικό μέτοχό της, τον Andrei Gasilov, στις 2 Ιουνίου.

Η έρευνα του BBC διαπίστωσε ότι η JSC Argument είχε συμφωνήσει στο παρελθόν να λάβει δάνειο από μία από τις εταιρείες διαχείρισης που εμπλέκονται στην κατασκευή του «Παλατιού του Πούτιν», ενός πολυτελούς κτήματος 190.000 τετραγωνικών μέτρων κοντά στο θέρετρο Gelendzhik στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Εκτός από το «Kosatka», ο Πούτιν έχει συνδεθεί με τουλάχιστον πέντε ακόμη σκάφη: το «Scheherazade», αξίας 507 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ανήκει τεχνικά στον δισεκατομμυριούχο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, Eduard Khudainatov, αλλά πιστεύεται ότι κατέχεται για λογαριασμό του Πούτιν, το «Olympia», αξίας 22 εκατομμυρίων δολαρίων, το «Chayka», που στα ρωσικά σημαίνει «γλάρος», αξίας 18 εκατομμυρίων δολαρίων, το «Shellest», αξίας 17 εκατομμυρίων δολαρίων και το «Nega».