Με τον σύγχρονο οπλισμό να βρίσκεται καθ’ οδόν, την αποφασιστικότητα της Δύσης να παραμένει σταθερή και τον ουκρανικό στρατό να συνεχίζει να επικρατεί επί του ταλαιπωρημένου στρατού της Ρωσίας, το «έτος νίκης» που υποσχέθηκε η Ουκρανία ξεκίνησε καλά.
Η Washington Post αφιερώνει μια ευρεία ανάλυση για το θέμα, ενόψει και της ετήσιας επετείου από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Η Λιζ Σλάι, που υπογράφει το κείμενο, σημειώνει -επικαλούμενη δυτικούς αξιωματούχους και αναλυτές- ότι εάν το 2023 συνεχίσει όπως ξεκίνησε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ουκρανία να μπορέσει να εκπληρώσει την πρωτοχρονιάτικη υπόσχεση του Προέδρου Ζελένσκι, να ανακαταλάβει όλα τα κατεχόμενα εδάφη μέχρι το τέλος του έτους – ή τουλάχιστον αρκετά εδάφη για να τερματιστεί οριστικά η απειλή της Ρωσίας.
Αλλά όσο ο Ζελένσκι παρότρυνε τους Ουκρανούς να περιμένουν μία νίκη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησε τις πρωτοχρονιάτικες ομιλίες του για να προετοιμάσει τους Ρώσους για έναν σκληρό αγώνα.
Τα ρωσικά στρατεύματα δημιουργούν νέες αμυντικές θέσεις και έχουν ενισχυθεί από τουλάχιστον 100.000 εφέδρους. Αν και μοιάζει απίθανο η Ρωσία να καταλάβει περισσότερα εδάφη σύντομα, θα είναι επίσης πιο δύσκολο για την Ουκρανία να προχωρήσει το 2023 περισσότερο από ό,τι πέρυσι, παρά τη δυναμική από τις πρόσφατες νίκες, σημειώνουν ειδικοί που επικαλείται η WP.
Εάν το Κίεβο δεν καταφέρει επιτυχίες εναντίον αυτής της ρωσικής δύναμης, υπάρχει κίνδυνος ο πόλεμος να μετατραπεί σε παρατεταμένη σύγκρουση προς όφελος του Πούτιν, δήλωσε η Ελίζαμπεθ Σάκελφορντ από το Συμβούλιο του Σικάγου για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις.
Ένα πακέτο βοήθειας 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο θα ενισχύσει την Ουκρανία εφέτος, είπε, αλλά με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2024, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι δύσκολο να προβλεφθούν. «Το 2023 είναι όντως η κρίσιμη χρονιά. Αν δεν τελειώσει ο πόλεμος το 2023, ο Πούτιν θα έχει το πάνω χέρι. Όπως και να έχει, ο Ζελένσκι έχει ακόμα μια ευκαιρία καθώς διαθέτει πολύ ισχυρή υποστήριξη». «Μετά από αυτό», πρόσθεσε, «όλα τα στοιχήματα σταματούν…».
O πρώην διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, Μπεν Χότζες, τόνισε ότι οι εξελίξεις την πρώτη εβδομάδα του έτους υποδηλώνουν ότι οι προοπτικές για την Ουκρανία είναι λαμπρές.
Υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα που θα μπορέσει να αξιοποιήσει η Ουκρανία, από το υψηλό ηθικό μεταξύ του στρατού που υπερασπίζεται την πατρίδα του, μέχρι την ανώτερη ηγεσία, τη συνοχή και τη φαινομενικά ακλόνητη δυτική υποστήριξη.
Η απόρριψη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη της έκκλησης του Πούτιν για προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των Ορθόδοξων Χριστουγέννων κατέστησε σαφές ότι η Ουκρανία δεν δέχεται ακόμη πιέσεις για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, που δυτικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι πιθανότατα θα εκμεταλλευόταν η Μόσχα ως ευκαιρία να επανεξοπλιστεί και να ανασυνταχθεί για νέες επιθέσεις, ενώ ταυτόχρονα θα σφίγγει τη λαβή της στα κατεχόμενα εδάφη.
Μια επίθεση την Πρωτοχρονιά, πίσω από τις ρωσικές γραμμές, σε αυτοσχέδιο ρωσικό στρατώνα στην κατεχόμενη πόλη Μακιίβκα της ανατολικής Ουκρανίας, σκότωσε τουλάχιστον 89 Ρώσους στρατιώτες, σύμφωνα με τη Μόσχα – ίσως περισσότερους, σύμφωνα με Ουκρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.
Το χτύπημα έδειξε όχι μόνο τις δυνατότητες των όπλων, των πληροφοριών και της επιτήρησης της Ουκρανίας, αλλά και τα τακτικά λάθη της Ρωσίας. Η Μόσχα κατηγόρησε για την επίθεση τους νεοσύλλεκτους που χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα, αποκαλύπτοντας έτσι τη θέση τους.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, δήλωσαν ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η Ρωσία είχε επίσης αποθηκεύσει πυρομαχικά στους στρατώνες, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των θυμάτων στο σημείο.
Την ίδια μέρα, η Ουκρανία υποστήριξε ότι κατέρριψε και τα 45 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν για να αμαυρώσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς, σημάδι ότι η ουκρανική αεράμυνα γίνεται πιο ικανή στο να εμποδίζει τις ρωσικές επιθέσεις κατά των υποδομών.
Οι ανακοινώσεις της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας, ότι για πρώτη φορά θα προμηθεύσουν με οχήματα μάχης την Ουκρανία, ενίσχυσαν σημαντικά τις επιθετικές δυνατότητες του Κιέβου.
Ακόμη και ο καιρός ήταν με το μέρος της Ουκρανίας, καθώς οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην Ευρώπη κατάφεραν να αποσοβήσουν -έως τώρα- τις βαριές συνέπειες από την ενεργειακή κρίση, που πολλοί αναλυτές είχαν προβλέψει ότι θα διαβρώσει την ευρωπαϊκή υποστήριξη.
Στην ανακοίνωσή του για τη δωρεά ελαφρών αρμάτων μάχης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει επικριθεί ότι επιδιώκει να κατευνάσει τον Πούτιν, δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ουκρανία «μέχρι τη νίκη» – μια ξεκάθαρη δήλωση υποστήριξης.
Όσο η δυτική στήριξη παραμένει ισχυρή, ο Μπεν Χότζες εμφανίζεται βέβαιος ότι η Ουκρανία μπορεί να ανακαταλάβει όλα ή τα περισσότερα εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία εφέτος – συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε το 2014.
Οι διαδρομές για τον ανεφοδιασμό της χερσονήσου είναι δυνητικά ευάλωτες σε ουκρανικές επιθέσεις με τη χρήση όπλων ακριβείας HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) που παρέχονται από τις ΗΠΑ.
Η Ουκρανία ενδέχεται να αναγκάσει τη Ρωσία να αποσυρθεί από την Κριμαία, ακόμη και πριν καταφέρει να ανακαταλάβει όλη την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, όπου πλέον επικεντρώνονται οι περισσότερες μάχες, είπε ο πρώην διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
«Πιστεύω ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει μία μη αναστρέψιμη δυναμική και ουσιαστικά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα οι Ρώσοι για να το αλλάξουν, εκτός αν βρουν έναν τρόπο να πείσουν τη Δύση να χάσει το ενδιαφέρον της», πρόσθεσε ο Χότζες, ο οποίος πλέον είναι σύμβουλος της Human Rights First. «Δεν βλέπω καμία αποδυνάμωση της αποφασιστικότητας της Δύσης», συμπλήρωσε.
Ο Ρομπ Λι, πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ και τώρα σύμβουλος στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, ανέφερε ότι το βάρος πέφτει στην Ουκρανία να παραμείνει επιθετική, κάτι που είναι πιο δύσκολο από το να διατηρεί την άμυνα επί του εδάφους. Οι επιτυχίες της Ουκρανίας το 2022 οφείλονται και στα ρωσικά λάθη που είναι λιγότερο πιθανό να επαναληφθούν τώρα που τα στρατεύματα της Μόσχας αναπτύσσονται με μία πιο μακροπρόθεσμη λογική, είπε.
Για τον ίδιο, η Ουκρανία έχει ήδη κερδίσει κατά κάποιο τρόπο, όχι μόνο συγκρατώντας την αρχική ρωσική επίθεση, αλλά ανακαταλαμβάνοντας σχεδόν το μισό έδαφος που είχε κατακτήσει η Ρωσία τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.
«Μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες του πολέμου, ήταν σαφές ότι η Ρωσία είχε αποτύχει να πετύχει τους στόχους της», είπε και συμπλήρωσε: «Οι στόχοι της Ρωσίας ήταν τόσο φιλόδοξοι που η Ουκρανία κέρδισε απλώς παραμένοντας κυρίαρχη χώρα. Αλλά το ερώτημα τώρα είναι, μπορεί η Ουκρανία να πετύχει αυτό που θέλει, δηλαδή να επιστρέψει τουλάχιστον στα σύνορα της 24ης Φεβρουαρίου, αν όχι να ανακαταλάβει περισσότερα εδάφη;».
«Το αν μπορεί να το κάνει», πρόσθεσε, «δεν είναι τόσο ξεκάθαρο».
Πολλά μπορεί να προκύψουν από το σε ποια πλευρά θα τελειώνουν πρώτα τα πυρομαχικά.
Δυτικοί αξιωματούχοι προβλέπουν εδώ και μήνες ότι η Ρωσία κινδυνεύει να ξεμείνει από πυρομαχικά – υπάρχουν συνεχείς ενδείξεις ότι οι ρωσικές προμήθειες μειώνονται σε ανησυχητικό -για τη Μόσχα- βαθμό. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στα τέλη του περασμένου έτους ότι ο ρυθμός των πυρών του ρωσικού πυροβολικού κατά μήκος του ανατολικού μετώπου είναι τώρα μόνο το ένα τρίτο αυτού που ήταν το καλοκαίρι, όταν τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονταν σε επίθεση.
Και μολονότι έχει ζητηθεί αύξηση, είναι σαφές ότι η ρωσική παραγωγή δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην κατανάλωση, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ευαίσθητα θέματα ασφάλειας.
Η εξάντληση των ρωσικών πυρομαχικών, ειδικά για το πυροβολικό, καθιστά απίθανο η Ρωσία να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει οποιοδήποτε είδος επιτυχημένης επιθετικής επιχείρησης για κάποιο χρονικό διάστημα, παρά τις προβλέψεις του ουκρανικού στρατού ότι η Μόσχα προετοιμάζει μια μεγάλη επίθεση, σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου.
Επίσης, δεν είναι σαφές εάν η Δύση θα είναι σε θέση να συμβαδίσει με τις ανάγκες της Ουκρανίας σε πυρομαχικά, ειδικά καθώς οι επιθετικές επιχειρήσεις απαιτούν μεγαλύτερες ποσότητες υλικού, δήλωσε ο Ντμίτρι Αλπέροβιτς, πρόεδρος του Silverado Policy Accelerator, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.
Ο Αλπέροβιτς προέβλεψε ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να ανακαταλάβει κάποια εδάφη εφέτος, αλλά όχι αρκετά για να εξασφαλίσει μια οριστική νίκη.
Ο Πούτιν φαίνεται απλώς να διπλασιάζει την αποφασιστικότητά του να υποτάξει την Ουκρανία, και παρόλο που η Ρωσία δεν έχει επί του παρόντος την ικανότητα να εξαπολύσει επιτυχημένες επιθέσεις, η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό αυξάνει την ικανότητά της να συγκρατεί τις ουκρανικές προελάσεις. «Δεν νομίζω ότι αυτή θα είναι η χρονιά του τέλους του πολέμου, δυστυχώς», πρόσθεσε.
Εάν οι γραμμές του μετώπου δεν αλλάξουν σημαντικά το επόμενο έτος, η πορεία που ακολουθεί γίνεται πιο σκοτεινή. Και οι δύο οικονομίες, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, θα πιεστούν πολύ για να μπορέσουν να αντέξουν έναν μακρύ πόλεμο.