Το μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων συγκάλεσε η ΕΕ για τον σεισμό σε Τουρκία -Συρία

Για να συντονίσει τα μέτρα στήριξης της ΕΕ

Η σουηδική προεδρία συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα συνεδρίαση του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων (IPCR) για να συντονίσει τα μέτρα στήριξης της ΕΕ μετά τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανέφερε με ανάρτησή της στο twitter.

Η Γαλλία στέλνει 139 διασώστες στην Τουρκία

Η Γαλλία θα στείλει απόψε 139 διασώστες της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στην Τουρκία μετά τον ισχυρό σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 1.500 ανθρώπους στη χώρα και τη Συρία, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν.

“Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, 139 διασώστες της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας θα αναχωρήσουν αεροπορικώς σήμερα (Δευτέρα) το βράδυ για την Τουρκία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης. Η Γαλλία είναι πλήρως αλληλέγγυα προς την Τουρκία σε αυτές τις τρομερές συνθήκες”, έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

Οι διασώστες δεν έχουν πρόθεση επί του παρόντος να παρέμβουν στη Συρία, “είναι ένας μηχανισμός για την Τουρκία”, διευκρίνισε το περιβάλλον του υπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Γαλλία είναι “έτοιμη να προσφέρει έκτακτη βοήθεια στις ομάδες του πληθυσμού”, είχε γράψει το πρωί ο Εμανουέλ Μακρόν.

“Φρικτές εικόνες μας έρχονται από την Τουρκία και τη Συρία έπειτα από έναν σεισμό πρωτοφανούς έντασης”, είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας: “Οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες που πενθούν”.

Τριάντα εθελοντές της οργάνωσης Πυροσβέστες διεθνούς έκτακτης ανάγκης θα αναχωρήσουν επίσης για την Τουρκία αύριο, Τρίτη, για να βοηθήσουν τα θύματα του σεισμού, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση που εδρεύει στη Λιμόζ, στην κεντρική Γαλλία.

“Oμάδα έρευνας και διάσωσης (USAR) αποτελούμενη από σχεδόν τριάντα διασώστες, όλων των ειδικοτήτων (οδηγοί σκύλων έρευνας και διάσωσης στα ερείπια, γιατρούς, και αυτούς που επεμβαίνουν σε επικίνδυνα περιβάλλοντα) συνοδευόμενη από δύο σκύλους, με περισσότερα από 600 κιλά φορτίου, θα περάσει από την Κωνσταντινούπολη για να φτάσει στα Άδανα, μόνο μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το επίκεντρο”, διευκρίνισε η οργάνωση.

Ορισμένα μέλη της οργάνωσης είχαν “αναπτυχθεί ήδη στην Τουρκία μετά τον σεισμό του 1999 στο Ιζμίτ” (Νικομήδεια) που προκάλεσε το θάνατο 17.000 ανθρώπων, αναφέρουν ακόμη οι Πυροσβέστες Διεθνούς Έκτακτης Ανάγκης, που πιο πρόσφατα επενέβησαν στο Νεπάλ (2015), στον Ισημερινό (2016) και στο νησί Σουλαουέζι, στην Ινδονησία (2018).

Ενός λεπτού σιγή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται επί του πεδίου, στην Τουρκία και τη Συρία, για να αξιολογήσει τις ανάγκες και να παράσχει βοήθεια στις δύο χώρες, μετά τους πολύ ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν σήμερα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

“Βασιζόμαστε στη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσει τις χιλιάδες οικογένειες που επλήγησαν από αυτήν την καταστροφή. Πολλές από αυτές είχαν ήδη απελπιστική ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη”, πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων που ξεπερνούν τους 2.300 και στις δύο χώρες, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.