Ενας Αμερικανός και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες έφθασαν χθες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με πύραυλο Σογιούζ, ο οποίος εκτοξεύτηκε από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.
Η είδηση έχει ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον καθώς η διαστημική αυτή αποστολή πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση βρίσκονται στο ναδίρ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και αντιπροσωπεύει μια σπάνια στιγμή συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο πύραυλος Σογιούζ εκτοξεύτηκε μεταφέροντας στον ISS τον Αμερικανό Φρανκ Ρούμπιο και τους Ρώσους Σεργκέι Προκόπιεφ και Ντμίτρι Πετέλιν.
Ο Φρανκ Ρούμπιο έγινε ο πρώτος αμερικανός αστροναύτης που ταξίδεψε με ρωσικό πύραυλο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το πλήρωμα θα περάσει έξι μήνες στον ISS όπου βρίσκονται αυτό το διάστημα οι Ρώσοι Ολέγκι Αρτέμιεφ, Ντενίς Ματβέγιεφ και Σεργκέι Κορσακόφ, οι Αμερικανοί Μπομπ Χάινες, Κιελ Λίντγκρεν και Τζέσικα Γουότκινς και η Ιταλίδα Σαμάνθα Κριστοφορέτι.
Ο ISS, που δημιουργήθηκε από την συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, είναι χωρισμένος σε δύο τμήματα: το αμερικανικό και το ρωσικό. Για να διατηρείται σε τροχιά εξαρτάται από το ρωσικό σύστημα προώθησης ενώ το αμερικανικό τμήμα διαχειρίζεται την ηλεκτρική ενέργεια και τα συστήματα επιβίωσης.
Η Ρωσία, που έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και να κατασκευάσει έναν δικό της, εμφανίζεται έτοιμη να παρατείνει πέραν του 2024 τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για κοινές αποστολές στον ISS, εφόσον οι πρώτες τρεις στεφθούν με επιτυχία.
Ο Γιούρι Μπορίσοφ, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας (Roscosmos) δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού (ISS) έως το 2028.