Quantcast

Το 2022 καταγράφηκε στη Νότια Κορέα ο χαμηλότερος αριθμός γάμων από το 1970

Ο αριθμός αυτός δείχνει επίσης μείωση κατά 40% σε σύγκριση με το 2012, όταν 327.000 ζευγάρια είχαν παντρευτεί

Ο αριθμός των Νοτιοκορεατών που είπαν το “ναι” για να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου έπεσε το 2022 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1970, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στη χώρα αυτή που παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στον κόσμο.

 

Σχεδόν 192.000 ζευγάρια παντρεύτηκαν πέρυσι, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Νότιας Κορέας (KOSTAT). Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από το 1970, όταν δημοσιεύτηκαν τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για το θέμα.

Ο αριθμός αυτός δείχνει επίσης μείωση κατά 40% σε σύγκριση με το 2012, όταν 327.000 ζευγάρια είχαν παντρευτεί.

Όσον αφορά τα στοιχεία για τους πρώτους γάμους, η μέση ηλικία αυτών που είπαν το “ναι” έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της, στα 33,7 έτη για τον σύζυγο και τα 31,3 για τη σύζυγο. Δηλαδή η ηλικία αυξήθηκε αντίστοιχα κατά 1,6 χρόνο για τους άνδρες και κατά 1,9 χρόνο για τις γυναίκες από αυτή που ήταν πριν από 10 χρόνια για τον πρώτο γάμο.

Εκτός από την μείωση των γάμων, η Νότια Κορέα αντιμετωπίζει σοβαρή πτώση του ποσοστού γεννήσεων, καθώς ο αριθμός τους το 2022 ήταν ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα (249.000), καταρρίπτοντας το ρεκόρ μείωσης της προηγούμενης χρονιάς.

Η Νότια Κορέα βρίσκεται εδώ και καιρό κάτω από το όριο των γεννήσεων που απαιτούνται για την ανανέωση των γενεών, ενώ πέρυσι κατέγραψε το ιστορικά χαμηλό ποσοστό 0,78 γεννήσεων ανά γυναίκα.

Η κυβέρνηση έχει δαπανήσει σχεδόν 280.000 δισεκατομμύρια γουόν (περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ) από το 2006 για να ενισχύσει το ποσοστό γεννήσεων, αλλά ο νοτιοκορεατικός πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί από περίπου 52 εκατομμύρια σε 39 εκατομμύρια το 2067, με προβλεπόμενη μέση ηλικία τα 62 έτη.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλές είναι οι αιτίες που εξηγούν αυτό το διπλό φαινόμενο της μείωσης του αριθμού των γάμων και της μείωσης του αριθμού των γεννήσεων, και συγκεκριμένα το υψηλό κόστος για την εκπαίδευση των παιδιών και τη στέγαση σε μια ανταγωνιστική κοινωνία, στην οποία είναι δύσκολο να βρεθούν ανταποδοτικές θέσεις εργασίας.

Το διπλό φορτίο που βαραίνει τις μητέρες, δηλαδή να φροντίζουν για την πλειονότητα των δουλειών του νοικοκυριού και τα παιδιά πέραν της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας αποτελεί επίσης έναν σημαντικό παράγοντα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ