Quantcast

Την Τετάρτη στις 11:00 ξεκινά η Εξεταστική για τις υποκλοπές

Το πρωί της Τετάρτης θα ξεκινήσουν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις

Στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης θα ξεκινήσει τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με σχετική πρόσκληση που έλαβαν τα μέλη της επιτροπής, η πρώτη συνεδρίαση θα περιλαμβάνει την εκλογή του προεδρείου της επιτροπής και συζήτηση επί διαδικαστικών θεμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στην εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές θα συμμετέχουν 29 μέλη του κοινοβουλίου από όλα τα κόμματα.

Την πλειοψηφία θα έχει η Νέα Δημοκρατία με 15 μέλη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει οκτώ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δύο, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα από έναν εκπρόσωπο.

Από πλευράς κυβερνητικής πλειοψηφίας έγιναν γνωστά τα ονόματα των βουλευτών που θα λάβουν μέρος στις εργασίες της Εξεταστικής.

Ειδικότερα, από τη Νέα Δημοκρατία θα συμμετέχουν οι: Γιάννης Κεφαλογιάννης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, Σταύρος Κελέτσης, Ιάσων Φωτήλας, Χάρης Θεοχάρης, Έλενα Ράπτη, Μαρία Κεφάλα, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Κώστας Καραγκούνης, Κώστας Κυρανάκης, Βασίλης Σπανάκης, Στάθης Κωνσταντινίδης και Τάσος Χατζηβασιλείου.

Γνωστοί έχουν γίνει και οι οκτώ βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα μετέχουν στις εργασίες της επιτροπής.

Αυτοί είναι οι: Νίκος Βούτσης, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Ραγκούσης, Θεοδώρα Τζάκρη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Άγγελος Τόλκας και Νίκος Φίλης.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην εξεταστική επιτροπή θα συμμετέχουν η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Ευαγγελία Λιακούλη και ο βουλευτής Δημήτρης Μπιάγκης, ενώ σε περίπτωση έκτακτου κωλύματος ενός εκ των δύο αντικαταστάτης έχει οριστεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης.

Αντιπαράθεση για το απόρρητο

Το ζήτημα του απορρήτου στην υπόθεση των υποκλοπών συνεχίζει να ταλανίζει το πολιτικό σύστημα μετά το χτεσινό ουσιαστικά φιάσκο στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλή, καθώς κατά την ακρόαση των στελεχών της ΕΥΠ με την επίκληση του απόρρητου δεν δόθηκε καμία απάντηση στα ερωτήματα που ταλανίζουν την πολιτική ζωή με αιχμή την υπόθεση Ανδρουλάκη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν την ισχύ του απόρρητου ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και κατηγορούν την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία ότι με αυτό τον τρόπο καθιστούν την ΕΥΠ κράτος εν κράτη που δεν μπορεί να ελεγχθεί από τη Βουλή.

Μάλιστα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης πήγε ένα βήμα παραπέρα και υποστήριξε ότι η επίκληση του απόρρητου και η άρνηση παροχής οποιασδήποτε πληροφορίας ενώπιον του κοινοβουλευτικού ελέγχου συνιστά αδίκημα με βάση το άρθρο 224 του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα όπως είπε οι κρατικοί λειτουργοί – μάρτυρες που αρνούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις βουλευτών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τελούν το «αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης». Προς αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε ότι «θα κινηθούν διαδικασίες που έχουν και ποινικό χαρακτήρα».

Κατά τον κ. Καστανίδη η χτεσινή στάση των μαρτύρων αποτελεί «προκλητική παραβίαση του Συντάγματος» καθώς «η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει εκ του νόμου την ευθύνη και είναι το αποκλειστικό όργανο κοινοβουλευτικού ελέγχου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Δεν υπάρχει άλλο όργανο σχετιζόμενο με την λαϊκή κυριαρχία και τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς. Δεν μπορεί κανένας να έρχεται και επί του απορρήτου να επικαλείται δικό του δεσμεύων απόρρητο».

Από εκεί και πέρα είναι κοινή πεποίθηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι όσοι κλήθηκαν χτες στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και θα κληθούν στην εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές θα ακολουθήσουν την ίδια γραμμή περί απορρήτου και θα αρνηθούν να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία για τις υποθέσεις που καλείται να διαλευκάνει η εξεταστική επιτροπή: Δηλαδή την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, τις συνακροάσεις στο τελεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ στον Περισσό και τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων.

Το ίδιο θέμα με διαφορετικό τρόπο για τη δυνατότητα της Βουλής να ελέγξει την ΕΥΠ αν οι μάρτυρες επικαλούνται το απόρρητο, έθεσε χτες, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για προσπάθεια ακύρωσης και υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από τον πρόεδρο της Βουλής στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας συγκάλυψης της υπόθεσης από πλευράς κυβέρνησης.

Και το ΚΚΕ από την πλευρά στηλίτευσε την επίκληση του απορρήτου από τους κρατικούς λειτουργούς ενώπιον της Βουλής ζητώντας μάλιστα για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια να δίνονται και τα πρακτικά στη δημοσιότητα.

Προς ώρας πάντως η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή ότι δεν μπορούν να γίνει φέιγ βολάν το υλικό παρακολουθήσεων της ΕΥΠ για εθνικούς λόγους, ενώ από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση παρατηρεί τις αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ και κυρίως επικαλείται την παρέμβαση Καραμανλή στο σημείο όπου τόνισε ότι το θέμα του απορρήτου υποτάσσεται στην ανάγκη διαφάνειας και δημοκρατικής ομαλότητας, προϋπόθεση των οποίων είναι να δοθούν απαντήσεις στο ποιοι και γιατί έδωσαν την εντολή και στο ποιοι και γιατί ενέκριναν αυτή την εντολή για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.