Όπως έγινε γνωστό από το πρακτορείο Anadolu τηλεφωνική επικοινωνία είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Τρίπολη.
Όπως μεταδίδει το CNN Turk, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και για τις διμερείς σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας.
Επίσης, όπως αναφέρει ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας, στη συνομιλία Μέρκελ – Ερντογάν συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Συρία.
Νωρίτερα σήμερα, η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία μίλησαν επίσης για το θέμα της Λιβύης, μεταξύ άλλων.
Οι τηλεφωνικές συνομιλίες Μέρκελ-Ερντογάν και Μέρκελ-Πούτιν έρχονται λίγες μόνο ώρες μετά τη δεδηλωμένη πρόθεση του Τούρκου προέδρου να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό η απόφαση για αποστολή στρατού στη Λιβύη να περάσει νωρίτερα από το αναμενόμενο αρχικά (που ήταν στις 8 ή 9 Ιανουαρίου) από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποίησε ενάντια σε απόπειρες δημιουργίας μιας κατάστασης στη Λιβύη παρόμοιας με εκείνης στη Συρία, που μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο. «Θέλουν να μετατρέψουν την κατάσταση στη Λιβύη όπως είναι εκείνη στη Συρία. Αν σήμερα η Λιβύη γίνει σαν τη Συρία, τότε η τροπή θα μεταφερθεί σε άλλες χώρες στην περιοχή», τόνισε ο Τσαβούσογλου σε μια συνάντηση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Αττάλεια.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε η Λιβύη να διαιρεθεί και να διολισθήσει στο χάος και θα το κάνουμε», τόνισε επίσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πρόσφατου μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν η Άγκυρα και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη.
Στην ίδια συνάντηση, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του AKP, αναφέρθηκε στην πιθανή αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη και τόνισε πως «δεν αναζητούμε πετρέλαιο στη Λιβύη. Θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα του φιλικού και αδερφικού λιβυκού λαού». Και συμπλήρωσε πως «δεν μπορείς να φρουρείς το εθνικό σου συμφέρον αυτοπεριορισμένος στα εθνικά σου σύνορα. Πρέπει να προστατεύεις τους φίλους και συμμάχους σου».