Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν για Λιβύη – Συρία

ΤΙ ΣΧΟΛΙΑΣΕ Ο ΠΕΣΚΟΦ

Η κατάσταση στην Λιβύη θα βρίσκεται στην ατζέντα των επικείμενων επαφών που θα έχουν, το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αναμφίβολα, στην πορεία των επικείμενων επαφών (των δύο προέδρων), τόσο τηλεφωνικών όσο και δια ζώσης, το θέμα της Λιβύης ασφαλώς θα συζητηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ , υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες διατηρούν πολύ στενές επαφές στο θέμα της Συρίας και προσθέτοντας ότι «και τα ζητήματα της Λιβύης απαιτούν κοινές συζητήσεις».

Ο Πεσκόφ υπενθύμισε ότι η Μόσχα τάσσεται υπέρ του τερματισμού της αιματοχυσίας στη Λιβύη και υπέρ των απευθείας επαφών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη χώρα αυτή, ενώ υποστηρίζει τις όποιες διεθνείς προσπάθειες και ενέργειες μεμονωμένων χωρών για την εξεύρεση τρόπων επίλυσης της κρίσης σ αυτό το κράτος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2020 κατά την επίσημη τελετή των εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, ενώ άλλες επισκέψεις και επαφές των δύο ηγετών δεν έχουν προγραμματισθεί, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Πεσκόφ.

«Γνωρίζετε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο προέδρων, θα εγκαινιασθεί ο Turkish Stream», αυτό θα γίνει επί τουρκικού εδάφους. Η συνάντηση αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να συζητηθούν τα επίκαιρα ζητήματα. Οποιεσδήποτε άλλες επαφές προς το παρόν δεν έχουν προγραμματισθεί, αν και μπορούν να εμφανισθούν στο πρόγραμμα αρκετά έγκαιρα» δήλωσε ο Πεκσόφ.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσά, δήλωσε ότι οι Πούτιν και Ερντογάν θα συναντηθούν στις 8 Ιανουαρίου στην Τουρκία για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και θα συζητήσουν την κατάσταση στην Συρία, καθώς και για διμερή ζητήματα.

Ο Ακσά δεν διευκρίνισε σε ποια πόλη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο προέδρων. Στις 2 Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη.