Θεωρητικός «Γαλάζιας Πατρίδας»: Θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε σύγκρουση

Ο τέως υπαρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού σχολίασε την στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και την άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία

«Θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε σύγκρουση» δηλώνει προκλητικά ο εθνικιστής… influencer Τζιχατ Γιαϊτζί, ναύαρχος ε.α. και «θεωρητικός» της «Γαλάζιας Πατρίδας», υποστηρίζοντας πως η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ο τέως υπαρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και πρόεδρος σήμερα του Κέντρου Ναυτικών και Παγκόσμιων Στρατηγικών του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης, κλήθηκε από την εφημερίδα Turkiye να σχολιάσει την στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και την άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Χωρις_τιτλο

«Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Δύση θέλουν τώρα τα ανατολικά σύνορα στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία» δήλωσε ο Γιαϊτζί κάνοντας αναφορά στον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό που συσσωρεύεται στην Αλεξανδρούπολη και -σύμφωνα με τον ίδιο- έχει καθαρά «επιθετικό χαρακτήρα».

Ο ίδιος επεσήμανε τη σημασία της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ, λέγοντας πως αποτελεί «αμερικανική πύλη» προς τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. «Είναι επίσης σαφές πως πρόκειται για μια προσπάθεια συγκράτησης και ελέγχου της Τουρκίας και των Τουρκικών Στενών από την πλευρά των ΗΠΑ» δήλωσε λέγοντας πως η δημιουργία αμερικανικής ναυτικής βάση στην Αλεξανδρούπολη: «διαταράσσει την ισορροπία της Λωζάνης».

Αναφερόμενος στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο για πώληση όπλων στην Κύπρο, ο απόστρατος ναύαρχος τόνισε πως αυτό συνέπεσε με την πρόθεση της Λευκωσίας να προμηθευτεί συστήματα αεράμυνας «Iron Dome» από το Ισραήλ. «Ενα σημαντικό ζήτημα το οποίο δεν πρέπει να αγνοηθεί» όπως δήλωσε.

Ο Γιαϊτζί επεσήμανε πως θα πρέπει να αξιολογηθούν ενιαία οι -υποτιθέμενες- «παρενοχλήσεις» της Ελλάδας, η «επίθεση» της Αρμενίας κατά του Αζερμπαϊτζάν (ισχύει το αντίθετο), η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και η πιθανότητα δημιουργίας αμερικανικής ναυτικής βάσης στην πόλη, καθώς και η άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, γιατί δημιουργούν ένα «εκρηκτικό κλίμα» το οποίο μπορεί να «παρασύρει» σε σύγκρουση την Τουρκία στο μέλλον. «Η Τουρκία πρέπει να είναι πολύ, πολύ προσεκτική» κατέληξε.

 

Πηγή: Protothema.gr