Πάλι στο προσκήνιο το συγκεκριμένο ζήτημα.
Το ζήτημα της ανεξαρτησίας για τη Σκωτία ανακινεί εκ νέου η Νικόλα Στέρτζον, ηγέτης του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
Ο Μπόρις Τζόνσον από την άλλη αποκλείει να συμβεί κάτι τέτοιο – τουλάχιστον επί προεδρίας του.
Μιλώντας στο τοπικό υπουργικό συμβούλιο, η ηγέτης του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Νικόλα Στέρτζον, εξέθεσε το νέο της σχέδιο που προβλέπει την εκπόνηση νομοσχεδίου για την ανεξαρτησία της χώρας έως τον Μάιο 2021, οπότε θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές στη Σκωτία.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το κυβερνών κόμμα εξασφαλίζει την απαραίτητη πλειοψηφία για την απόσχιση. Με την επικοινωνιακή πολιτική της Στέρτζον, η οποία με υπερηφάνεια διακηρύττει πως αγωνίζεται για την Ανεξαρτησία της Σκωτίας ήδη από 16 ετών, έχει πείσει τους επικριτικούς προς την αποχώρηση συμπατριώτες της, ότι διαχειρίστηκε την κρίση του κορωνοϊού καλύτερα από την κεντρική κυβέρνηση, παρόλο που στο τελικό αποτέλεσμα των κρουσμάτων η Σκωτία μετρά περισσότερα από την Αγγλία και τις άλλες δύο αυτόνομες περιοχές.
Ωστόσο, η κ. Στέρτζον γνωρίζει άριστα πως από μόνη της δεν μπορεί να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, πόσο μάλλον σε ανεξαρτησία, αν δεν εξασφαλίσει την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης, απαράβατος όρος για την απόδοση αυτονομίας της περιοχής. Ο δε Μπόρις Τζόνσον έχει επανειλημμένα αποκλείσει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο όσο ο ίδιος είναι πρωθυπουργός.
Εξάλλου, όπως κατέδειξε το πρώτο δημοψήφισμα το 2014, μια Ένωση με ιστορία 300 ετών δεν μπορεί να αλλάξει με μια εξαγγελία, η οποία αποσκοπεί σε πολιτικά οφέλη. Παρεμβάλλονται μία σειρά ζητημάτων, τα οποία δεν είναι διόλου εύκολο να παρακαμφθούν, όπως για παράδειγμα το θέμα του νομίσματος: Οι Σκωτσέζοι προτιμούν την στερλίνα, καθώς δεν εμπιστεύονται το ευρώ. Ένα άλλο θέμα είναι ο διαμοιρασμός των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Βόρειας Θάλασσας, τα οποία εξαντλούνται, καθώς και το τεράστιο πρόβλημα της κεντρικής χρηματοδότησης: ποιος θα καλύπτει τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού της ανεξάρτητης Σκωτίας;
Βασικό πρόβλημα στην πολιτική της Νικόλα Στέρτζον είναι το ότι δεν αναφέρεται σε όλα αυτά τα υπαρκτά ερωτήματα, δίνοντας την εντύπωση στους τοπικούς θαυμαστές της, πως η Σκωτία θα κρατήσει τα πλεονεκτήματα και από τις δύο πλευρές της Μάγχης, την Ευρώπη και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.