Quantcast

The Times: Ανοίγει η πόρτα για επιστροφή των Γλυπτών μέσω της «Σύμπραξης του Παρθενώνα»

Η εφημερίδα «βλέπει» κινήσεις από το Βρετανικό Μουσείο που θα κατευνάσουν μια από τις διαχρονικότερες πολιτιστικές διαμάχες με νέους δρόμους συνεργασίας.

Δεν πέρασε αρκετός καιρός από τη στιγμή που κάποια βρετανική εφημερίδα ασχολήθηκε με το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σήμερα λοιπόν ήρθε η σειρά των κυριακάτικων Times, οι οποίοι φιλοξενούν το θέμα στο πρωτοσέλιδό τους με τίτλο «Το μουσείο ανοίγει πόρτα για την επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων μέσω της ‘Σύμπραξης του Παρθενώνα’».

Στο αποκλειστικό ρεπορτάζ της, η εφημερίδα φιλοξενεί τον Τζόναθαν Γουίλιαμς, υψηλόβαθμο στέλεχος του Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος για πρώτη καλεί «τους Έλληνες συνεργάτες και φίλους για μια ‘σύμπραξη του Παρθενώνα’ καθώς, όπως τονίζει, «πιστεύει έντονα ότι υπάρχει χώρος για μια εκ νέου δυναμική και θετική συζήτηση, η οποία θα βρει νέους τρόπους συνεργασίας».

Η συντάκτρια της εφημερίδας, Σάρα Μπάξτερ, προσθέτει μετά από αυτή τη δήλωση το χαρακτηριστικό, «αποκωδικοποιήστε αυτή τη διπλωματική γλώσσα καθώς υπάρχει ένα νέο μήνυμα: ας κάνουμε μια συμφωνία».

Παρόλα αυτά, το κείμενο επιστρέφει στη μεγάλη διαφωνία και τριβή των δυο χωρών επί του θέματος, δηλαδή στη λέξη «δανεισμό» που επικαλείται η Βρετανία και τον όρο «ιδιοκτησία» που θέλει η Ελλάδα.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν Ελλάδα

Άλλωστε δεν είναι εύκολο να ξεφύγει από αυτό καθώς ο συνεντευξιαζόμενος Τζόναθαν Γουίλιαμς το τονίζει, επαναλαμβάνοντας την λέξη «δανεισμό». «Τα γλυπτά είναι ένα αδιαμφισβήτητα αναπόσπαστο κομμάτι του Μουσείου». «Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα ήμασταν ενθουσιασμένοι είτε να δανείσουμε είτε να δανειστούμε. Είναι αυτό που κάνουμε», λέει.

Παράλληλα μάλιστα δεν άφησε περιθώριο για προτάσεις που περιλαμβάνουν πιστά αντίγραφα καθώς όπως καυστικά αναρωτήθηκε «ο κόσμος επισκέπτεται το Βρετανικό Μουσείο για να δει το αυθεντικό, έτσι δεν είναι;»

Οι δηλώσεις αυτές, ενός κορυφαίου Βρετανού αξιωματούχου όπως του κυρίου Γουίλιαμς, έρχονται να προστεθούν και στην άποψη του Τζόρτζ Όσμπουρν, του πρώην επικεφαλής της διοίκησης του μουσείου που επεσήμανε τελείως αναπάντεχα πριν ένα μήνα ότι «υπάρχει μια συμφωνία που πρέπει να κλείσει».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ζωντανή δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στη σελίδα του ιντερνετικού κειμένου της εφημερίδας. Το 78% των επισκεπτών πιστεύουν ότι πρέπει να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Αθήνα, έναντι του 22% που είναι κατά. Τα ποσοστά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα καθώς μέχρι το μεσημέρι είχαν συμμετάσχει σχεδόν 7.000 άνθρωποι.

Πηγή: Deutsche Welle