Θάνατος Λευκορώσου υπουργού Εξωτερικών – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σχετίζεται η Ρωσία;

Σε καρδιακή προσβολή, την ώρα που βρισκόταν στο σπίτι του κι ετοιμαζόταν να πάει να παρακολουθήσει μια παράσταση της ηθοποιού συζύγου του, αποδόθηκε ο αιφνίδιος θάνατος του υπουργού Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Μάκεϊ.

 

 

Κι όλα αυτά, ενώ είχε προγραμματίσει να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ τη Δευτέρα.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από τις αναφορές του θανάτου του» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, σε δήλωσή της στο Telegram, την ώρα που οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται.

Ο πιθανός ρόλος της Ρωσίας

Σε σχετικό της άρθρο, η ουκρανική σελίδα «Apostrophe» ρίχνει στο τραπέζι την πιθανή «εξόντωσή του από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες», συλλέγοντας απόψεις από διάφουρους αξιωματούχους. Ένας από αυτούς, ο συμβουλάτορας του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Άντον Γκερασένκο δεν αποκλείει τη δηλτηρίαση του Μάκεϊ από τους Ρώσους, καθώς θεωρούνταν σαν βασικός υποψήφιος για να αντικαταστήσει – αν προέκυπτε τέτοιο θέμα – τον Λευκορώσο πρόεδρο και «κολλητό» του Πούτν, Αλεξάντρ Λουκασένκο. «Υπάρχουν φήμες πως μπορεί να δηλητηριάστηκε. Ήταν ένας από τους λίγους που δεν βρισκόταν υπό την επιρροή της Ρωσίας. Είναι πιθανο η εξέλιξη αυτή να ευνοεί τον Λουκασένκο» σχολίασε ο Γκερασένκο.

Και ο Λευκορώσος πρώην διπλωμάτης, Πάβαλ Λατούσκο μοιράζεται την ίδια άποψη, τονίζοντας πως «ο Μάκεϊ είχε στην κατοχή του αποκλειστικές πληροφορίες για τον Λουκασένκο και τη δράση του και «εξουδετερώθηκε» πριν ταξιδέψει στην Πολωνία για να συμμετάσχει στο συνέδριο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Παράλληλα, ο Ρώσος ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μαρκ Φεΐγκιν σχολίασε σε τηλεοπτικό κανάλι, πως ο θάνατος του Μάκεϊ είναι «επωφελής για τη Ρωσία», καθώς «διπλωμάτης ήταν ο επικοινωνιακός δεσμός του αυταρχικού Μινσκ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσπαθούσε να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες για λογαριασμό του Λουκασένκο σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις».