Τεταμένη η κατάσταση στο Μεσανατολικό: Η Χαμάς απειλεί το Ισραήλ με «μεγάλη μάχη» για την Ιερουσαλήμ

Το χρονικό των τελευταίων ημερών

O αρχηγός του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σίνουαρ, προειδοποίησε το Σάββατο για την πιθανότητα να υπάρξει «μεγάλη μάχη» εναντίον του Ισραήλ, σε περίπτωση νέας «επίθεσης» των ισραηλινών δυνάμεων στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

 

 

Το χρονικό των τελευταίων ημερών

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ, ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ και ο ιερότερος τόπος του Ιουδαϊσμού, γνωστός ως Όρος του Ναού, ήταν πεδίο συγκρούσεων.

Σχεδόν 300 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε αυτή την περιοχή όπου βρίσκεται το Αλ Άκσα, έπειτα από αντιισραηλινές επιθέσεις και επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών αυτών, η ισραηλινή αστυνομία αναπτύχθηκε στην Πλατεία των Τζαμιών και επίσης εισχώρησε μια φορά στο τέμενος Αλ Άκσα, πετώντας δακρυγόνα, κάτι που καταδίκασαν οι Παλαιστίνιοι και μουσουλμανικές χώρες.

Τι δήλωσε ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς

«Όποιος πάρει την απόφαση να το επαναλάβει, θα πάρει ο ίδιος την απόφαση να καταστρέψει χιλιάδες συναγωγές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε σε ομιλία του ο Γιαχία Σίνουαρ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

«Θα πρέπει να προετοιμαστείτε για μεγάλη μάχη, εάν η κατοχή δεν σταματήσει να επιτίθεται στο τέμενος Αλ Άκσα», πρόσθεσε.

Αυτή η ομιλία εκφωνήθηκε με αφορμή την επέτειο, σύμφωνα με το μουσουλμανικό ημερολόγιο, του πολέμου των 11 ημερών, το Μάιο του 2021, μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Επίσης, απέτισε φόρο τιμής στο Ιράν, τον μεγάλο εχθρό του Ισραήλ, και στα κινήματα που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ο παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ και οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

Σε περίπτωση «επίθεσης» στην Πλατεία των Τζαμιών κατά τη διάρκεια της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ», η Χαμάς θα εκτοξεύσει περισσότερες από χίλιες ρουκέτες προς το Ισραήλ, απείλησε ο Σίνουαρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ