Quantcast

Τεταμένη η κατάσταση στο Ιράν: Αντιδιαδηλώσεις και απειλές σε όσους διαμαρτύρονται για τον θάνατο Αμινί

Στην αντεπίθεση πέρασε το καθεστώς της Τεχεράνης

Στην αντεπίθεση πέρασε το καθεστώς της Τεχεράνης, καθώς έπειτα από μια εβδομάδα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, το λόγο στους δρόμους πήραν οι φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές με συνθήματα κατά της Αμερικής, «βλέποντας» πίσω από τις διαδηλώσεις το Ισραήλ και ζητώντας την… εκτέλεση όσων διαμαρτύρονται.

 

 

Λίγο πριν ξεσπάσουν οι φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις, το «σύνθημα» είχε δώσει από τη Νέα Υόρκη, στην οποία βρέθηκε για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Εμπραχίμ Ραϊσί, χαρακτηρίζοντας «πράξεις χάους» τις διαδηλώσεις για το θάνατο της Αμίνι. Οι Φρουροί της Επανάστασης από την πλευρά τους καλούν τη Δικαιοσύνη της χώρας να ασκήσει διώξεις σε όσους «διαδίδουν fake news και φήμες».

Στον χορό της επαπειλούμενης καταστολής μπήκε και η στρατιωτική ηγεσία που προειδοποίησε πως «θα αντιμετωπίσει τους εχθρούς του κράτους» ώστε να «θωρακίσει τη δημόσια ασφάλεια». «Αυτές οι απελπισμένες πράξεις είναι μέρος μιας μοχθηρής στρατηγικής των εχθρών μας προκειμένου να εξασθενίσουν το ισλαμικό καθεστώς» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Οι αρχές μιλούν για 26 νεκρούς στις διαδηλώσεις

Ήδη στη χώρα -σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν – υπάρχουν από την αρχή των διαδηλώσεων 26 νεκροί, διαδηλωτές και αστυνομικοί, ενώ ΜΚΟ μιλούσαν μέχρι την Παρασκευή για 36. Άλλες πηγές πάλι έκαναν λόγο ακόμα και για 50 καθώς οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αρχών και αντικαθεστωτικών πολλαπλασιάζονται καθημερινά.

Αυτές είναι οι πιο σημαντικές ταραχές που έχει ζήσει η χώρα από το 2019 και την αύξηση στην τιμή της βενζίνης που προκάλεσε διαδηλώσεις που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία πέθανε ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση. Η 22χρονη είχε συλληφθεί γιατί δεν φορούσε τη μαντίλα της με… σωστό τρόπο.

Γι αυτό και πολλές από τις διαδηλώτριες καίνε δημοσίως τις μαντίλες τους και άλλες κόβουν τις κοτσίδες τους απαιτώντας το τέλος της καταπίεσης. Στο πλευρό τους βρίσκονται βέβαια και αρκετοί νεαροί άνδρες δίνοντας πιο πολιτικό χαρακτήρα στις διαδηλώσεις με συνθήματα που «αγγίζουν» και τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ και το ίδιο το καθεστώς.