Είναι πλέον κοινοτοπία να λέμε ότι είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τις νομικές διαδικασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι αποφάσεις μπορεί να είναι αυστηρές σε περίπτωση απώλειας μιας αγωγής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συμφωνίες πριν από την έναρξη της ένδικης διαδικασίας είναι συνηθισμένες πέρα από τον Ατλαντικό. Αλλά ενώ οι υπάλληλοι της Tesla ενθαρρύνονται (και υπογράφουν) να μη δημοσιοποιούν εσωτερικές συγκρούσεις, η παρακάτω πρόκειται για υπόθεση που κάνει μεγάλο ντόρο.
Το ομοσπονδιακό δικαστήριο στο San Francisco λοιπόν, καταδίκασε την Tesla να πληρώσει 136,9 εκατ. δολάρια σε έναν πρώην υπάλληλό της που εργαζόταν στο εργοστάσιο του Fremont μεταξύ 2015 και 2016. Το συγκεκριμένο άτομο, κατά το περιεχόμενο της αγωγής, έπεσε θύμα ρατσιστικών προσβολών στο εργοστάσιο: «Η προοδευτική εικόνα της Tesla ήταν βιτρίνα που έκρυβε συνεχιζόμενη και ταπεινωτική μεταχείριση των Αφροαμερικανών υπαλλήλων της», διευκρίνιζε στην καταγγελία του Owen Diaz.
Αυτή η κάπως περίεργη διαδικασία ήταν επιτυχής για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: Ο Diaz δεν είχε υπογράψει τη συμφωνία που ζητούσε από τους υπαλλήλους της Tesla να μην δημοσιοποιούν τις διαφορές και να τις διευθετούν εσωτερικά. Μην υπογράφοντας το έντυπο αυτό, ο Owen Diaz μπόρεσε έτσι να κινήσει νόμιμα τη διαδικασία κατά της Tesla.
Η αποζημίωση που επιδίκασε το ομοσπονδιακό δικαστήριο κατανέμεται ως εξής: $130 εκατ. σε ποινικές αποζημιώσεις και $6,9 εκατ. για τη «συναισθηματική δυσφορία» που βίωσε ο ενάγων. Κάτι που προκάλεσε ένα «εχθρικό» κλίμα στην εταιρεία, με ρατσιστικά σχόλια στα αποδυτήρια και συναδέλφους που ζητούσαν από τους μαύρους υπαλλήλους να «επιστρέψουν στην Αφρική». Το σκεπτικό του δικαστηρίου για την καταδίκη της Tesla ήταν ότι η ιεραρχία της εταιρείας δεν ενήργησε και κυρίως δεν άκουσε τις καταγγελίες του Owen Diaz.