Quantcast

Τεντώνει τα σχοινιά η Τουρκία: Ευθύνη της Ελλάδας η μη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΙΜΠΡΑΗΜ ΚΑΛΙΝ

Στην Ελλάδα επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη για το αδιέξοδο αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν!

 

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TV100 ο Καλίν υποστήριξε ότι το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν συνδέεται με εκείνο της Αγίας Σοφίας, που ο Τούρκος πρόεδρος μετέτρεψε σε τζαμί. «Δεν υπάρχει καμία σύνδεση, ούτε καμία τέτοια σκέψη (για σύνδεση). Αναφορικά με το θέμα της Σχολής της Χάλκης ο Πρόεδρός μας [Ερντογάν] έκανε πραγματικά πολλές εκκλήσεις προς την ελληνική πλευρά. Δυστυχώς δεν έχουμε δει τέτοιο βήμα στην ελληνική πλευρά», ανέφερε.

Ο Καλίν, θιασώτης της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ταυτόχρονα ως τζαμιού και μουσείου, υποστήριξε ότι το θέμα έχει προκαλέσει πληγές στην «ιστορία του εκδημοκρατισμού» της Τουρκίας.

 

«…Ας κάνουμε αυτή τη διαπίστωση. Η Δημοκρατία μας ιδρύεται το ’23 και μέχρι το ’34 η Αγία Σοφία συνεχίζει να λειτουργεί ως τζαμί. Η απόφαση λαμβάνεται το 1934. Μετά συνεχίζει να λειτουργεί ως μουσείο. Τώρα είναι μεγάλο λάθος μέσω του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας να κρίνεται η Τουρκία για τον θρησκευτικό πλουραλισμό της έναντι των άλλων παραδόσεων των άλλων θρησκειών τις οποίες σέβεται. Εάν το ζήτημα περιορίζεται στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας τότε πλέον θα υπάρξουν προβλήματα στις μη μουσουλμανικές κουλτούρες και τις πεποιθήσεις. Γίνονται αναλύσεις του τύπου ότι η Τουρκία μπαίνει σε μια περίοδο καταπίεσης. Νισάφι πια», ανέφερε.

 

Καλίν: Κοινό έδαφος με την αντιπολίτευση για το θέμα της Αγίας Σοφίας

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία «έχει λύσει τα προβλήματα θρησκευτικού πλουραλισμού της πριν τεθεί το θέμα της Αγίας Σοφίας. Όλοι γνωρίζουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί υπό την ηγεσία του προέδρου μας τα τελευταία χρόνια. Και δεν το λέω εγώ αυτό, αν ρωτήσετε τα μη μουσουλμανικά βακούφια και τους εκπροσώπους τους, το λένε και οι ίδιοι. Όταν ρωτήσετε την τουρκική εβραϊκή κοινότητα, την χριστιανική κοινότητα, την ορθόδοξη κοινότητα, την ρωμέικη κοινότητα, την αρμενική κοινότητα, τη συριακή κοινότητα, το λένε άλλωστε οι ίδιοι. Τις προάλλες ο Πρόεδρός μας είπε ότι στην Τουρκία λειτουργούν πάνω από 400 εκκλησίες και συναγωγές. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για τις ελεύθερες θρησκευτικές παραδώσεις στην Τουρκία είτε είναι κανείς Εβραίος, είτε Χριστιανός είτε μέλος άλλης μη μουσουλμανικής θρησκείας. Ανεξάρτητα από το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, όταν μετατραπεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αυτή η πρακτική δεν θα καταργηθεί», δήλωσε. Ο Καλίν είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεργάζονται στο θέμα της Αγίας Σοφίας: «Δεν έχω ακούσει την αντιπολίτευση να αντιδρά λέγοντας “μην ανοίξετε την Αγία Σοφία, θα είναι λάθος”. Αντίθετα, είδα να κάνουν δηλώσεις του τύπου “παρακαλώ ανοίξτε την, εμείς δεν θα σταθούμε εμπόδιο”».