Τελεσίγραφο στην ΕΕ ότι θα αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο έστειλε ο Μπόρις Τζόνσον, αν μέχρι τότε δεν έχει διαφανεί ότι θα αποσπάσει για τη Βρετανία μια εμπορική συμφωνία, όπως αυτή που σύναψε ο Καναδάς με τις Βρυξέλλες.
Ο Τζόνσον παρουσίασε σήμερα τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησής του ενόψει της έναρξης στις 2 Μαρτίου των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ – διαπραγματεύσεων που θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του έτους- θέτοντας τη Βρετανία σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, όπως διαπίστωσε και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Λονδίνο. Το κείμενο των 30 σελίδων, που ενέκρινε το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, οριοθετεί τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να επιμείνει για πλήρη έλεγχο σε τομείς κλειδιά, όπως οι κρατικές επιχορηγήσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα περιβαλλοντικά στάνταρ και τα δικαιώματα αλιείας.
Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη καθορίσει τους στόχους τους στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία: εμπόριο χωρίς δασμούς, αλλά διατήρηση των κοινοτικών κανόνων στα δικαιώματα των εργαζομένων και άλλα θέματα. Οι βασικές διαφορές εστιάζονται στο πόσο στενά θα πρέπει η Βρετανία να συμμορφώνεται με το κοινοτικό δίκαιο – με το στρατόπεδο Τζόνσον να δηλώνει αποφασισμένο να διαφυλάξει την αυτονομία της βρετανικής νομοθεσίας επισημαίνοντας ότι οι Βρυξέλλες σεβάστηκαν την αυτονομία Καναδά και Ιαπωνίας στις εμπορικές συμφωνίες που συνήψαν με τις δύο αυτές χώρες, χωρίς προϋποθέσεις για ισότιμους όρους ανταγωνισμού που θέτει τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο. Έτερο ακανθώδες θέμα είναι τα δικαιώματα αλιείας σε βρετανικά χωρικά ύδατα.
Ο Τζόνσον ορίζει ένα στενό χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι θέλει ένα ευρύ περίγραμμα της συμφωνίας μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να μπορέσει να οριστικοποιηθεί μέχρι το Σεπτέμβριο. Η βρετανική κυβέρνηση θα αξιολογήσει ως εκ τούτου τον Ιούνιο κατά πόσον οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε επιτυχία και θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή θα εστιάσει αποκλειστικά στην προετοιμασία για έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Δεκεμβρίου. Μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου η λίρα έπεσε.
Ενδεχόμενη αποχώρηση του Τζόνσον από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο και η συμμόρφωση με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου μπορεί να προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της χώρας του, αλλά η Ντάουνινγκ Στριτ είχε καταστήσει σαφές ότι είναι διατεθειμένη να πληρώσει αυτό το τίμημα προκειμένου να αποχωρήσει από την ΕΕ με τους δικούς της όρους.